Article_Top_970x250

Srednjobosanska županija: Tijekom vikenda dva nova slučaja zaraze koronavirusom

sars-cov-2

Srednjobosanska županija: Tijekom vikenda dva nova slučaja zaraze koronavirusom

tra 06, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Dva nova slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su tijekom proteklog vikenda u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ), izjavio je danas novinarima direktor Zavoda za javno zdravstvo SBŽ-a Sead Karakaš.

Karakaš je kazao da je proteklog vikenda testirano 47 osoba, a pozitivne su bile dvije, iz Novog Travnika i Uskoplja.

- Očekivano je pozitivan član obitelji zaraženog iz Uskoplja, te djevojka koja je, također, iz obitelji zaražene osobe u Novom Travniku. Što se tiče drugih rizičnih kontakata, svi su negativni i to nas raduje, te možemo reći da je iza nas jedan miran vikend - naglasio je on. 

Karakaš je upozorio da je epidemiološka situacija u BiH i dalje nesigurna i da je ključno da građani budu oprezni i da se pridržavaju propisanih mjera.

- Virus je u transmisiji, tu je među nama, i moramo biti vrlo oprezni. Ključno je da budemo strpljivi još ovih nekoliko tjedana - istaknuo je.

Na pitanje novinara kada se očekuju masovnija testiranja, Karakaš je kazao da se ulazi u drugu fazu u kojoj će se, među ostalim, tragati za zaraženima koji nemaju izraženih simptoma.

- Sada smo u fazi u kojoj ćemo, kako to ističu pojedini eksperti, napasti virus, odnosno kada ćemo aktivno tragati za njim. Ići ćemo s masovnim testiranjima, kako bismo i asimptomatske slučajeve pokušali pronaći na vrijeme i zaustavili eventualno širenje virusa u zajednici - naglasio je on.

Koronavirus potvrđen je do danas kod 21 osobe u SBŽ-u, od kojih su dvije smještene u Bolnicu za plućne bolesti i tuberkulozu u Travniku.

Rješenja o samoizolaciji uručena su za ukupno 3.360 osoba, a ova mjera je istekla za 2.437 osoba.

Dnevnik.ba