Article_Top_970x250

Srna izmislila potres kod Mostara, pa onda zatreslo Čapljinu

"Prizivali" potres

Srna izmislila potres kod Mostara, pa onda zatreslo Čapljinu

ožu 15, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Pomiješali datume pa najavili Zemljotres

Većina medija u Bosni i Hercegovini pisali su sinoć o potresima u Hercegovini. Neke su izmislili.

Novinska agencija Srna plasirala je rano sinoć, a mediji prenijeli, vijest kako je područje Mostara u 17:55 sati pogodio potres magnitude 3,7 stupnjeva po Richterovoj ljestvici. Pozvali su se na stranice Federalnog hidrometeorološkog zavoda, a Zavod je posljednji potres registrirao 14. veljače. Zanimljivo, taj potres imao je iste karakteristike kao i izmišljeni jučerašnji. 

Euromediteranski seizmloški centar EMSC uopće nije registrirao ovaj potres. Nisu ga osjetili niti stanovnici Mostara.

Dva sata kasnije stigla je vijest o "novim" potresima na jugu Hercegovine. BHT1 je objavila kako je prvi potres zabilježen u 19:42 s epicentrom između Metkovića i Bijače, a uzdrmao je šire područje Hercegovine i južne Dalmacije. Dodaju kako su i nešto manje od sat vremena nakon toga zabilježena još dva potresa. 

Republički hidrometeorološki zavod RS objavio je informaciju o potresima kod Čapljine, navodeći kako su bili jačine 2,5 i 2,3 stupnja po Richteru. Federalni hidrometeorološki zavod nije zabiljažio ove potrese. Euromediteranski seizmološki zavod (EMSC) objavio je tweet o mogućim potresima na ovom području, no na službenom popisu ovih potresa nema. 

Dnevnik.ba