Article_Top_970x250

Štete od medvjeda povećane za gotovo tri puta na području HBŽ-a

veliki problemi

Štete od medvjeda povećane za gotovo tri puta na području HBŽ-a

lis 29, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: FENA

U zgradi Vlade Hercegbosanske županije (HBŽ) održan je sastanak u svezi s problematikom uzgojnog područja mrkog medvjeda "Plješevica – Vitorog" i nastalih šteta od te divlje životinje na području navedene županije.

Sastanku su nazočili predstavnici nadležnog županijskog i federalnog ministarstva te korisnici lovišta na području HBŽ-a, priopćeno je u utorak iz županijske vlade.

Županijski ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Ivica Brešić iznio je uvodne napomene o predmetnoj problematici te o štetama počinjenim od strane mrkog medvjeda, za koje je kazao da su postale gotovo svakodnevnica na području HBŽ-a.

Napomenuo je da se ta županija nalazi na uzgojnom području medvjeda „Plješevica-Vitorog“ te da korisnici lovišta nemaju odobrenje za odstrel medvjeda koje izdaje Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zbog nepostojanja zajedničkog plana gospodarenja mrkim medvjedom na uzgojnom području.

Ministar je ukratko iznio podatke o povećanju broja šteta od mrkog medvjeda u 2019. godini, iz kojih se vidi da se broj šteta povećao 2 do 3 puta u odnosu na prethodne godine, što, kako je kazao, govori i da se povećalo brojno stanje navedene divljači.

Upozorio je da je hitno potrebno rješavanje toga problema kako ne bi došlo do situacije da se ugrozi ljudski život jer se medvjed spustio i u gradska naselja, posebno u općini Kupres.

Korisnici lovišta također su iznijeli slična iskustva i probleme, ali u razgovoru s predstavnicima Federalnog ministarstva zaključeno je da nema brzog i jednostavnog pravnog rješenja. 

Na kraju je prihvaćen prijedlog da se nadležno županijsko ministarstvo obrati resornim ministarstvima iz susjednih županija s "uzgojnog područja" s inicijativom izrade plana gospodarenja mrkim medvjedom, i to na način da svaka županija napravi plan unutar njenih granica te da ga pošalje Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Federalno ministarstvo će također inicirati prema županijskim ministarstvima iste aktivnosti radi ubrzanja postupka, te će prikupljene planove objediniti u jedan plan radi usvajanja.

Ove aktivnosti je potrebno provesti do konca zime kako bi se populacija medvjeda tada mogla početi vraćati pod kontrolu, stoji u priopćenju, prenosi FENA.

Dnevnik.ba