Article_Top_970x250

ŠTO JE DOGOVORENO: BiH nastavlja suradnju s NATO-om, ali ne ide u članstvo

glasnogovornik snsd-a pojašnjava

ŠTO JE DOGOVORENO: BiH nastavlja suradnju s NATO-om, ali ne ide u članstvo

stu 19, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ni BiH, a samim tim ni Republika Srpska, neće surađivati s NATO savezom više nego što surađuje Srbija i ovo je prvi dokument od 2005. godine koji je usvojen na službenom nivou a koji ne teži niti prejudicira da BiH postane članice tog saveza - istakao je Kovačević.

Program reformi BiH, koji je usvojen na današnjoj izvanrednoj sjednici Predsjedništva BiH, predstavlja prvi dokument od 2005. godine koji je usvojen na službenom nivou a da ne teži niti prejudicira da BiH postane članice NATO saveza, što se može smatrati velikim uspjehom Republike Srpske, izjavio je glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević.

- Predsjedništvo BiH je usvojilo Program reformi BiH, a ne Godišnji nacionalni program /ANP/. Taj dokument niti je usvojen, niti je dogovoreno da će biti usvojen. Članovi Predsjedništva BiH dogovorili su da će dan poslije imenovanja Vijeća ministara u Zastupničkom domu biti usvojen Program reformi BiH koji ne predviđa članstvo u NATO i ne može se smatrati ANP-om, čime prestaje proces približavanja BiH NATO savezu - naglasio je Kovačević, prenosi Srna.

On je pojasnio da Program reformi BiH predviđa suradnju BiH i NATO-a po principu koji imaju zemlje koje nisu članice ovog saveza, niti imaju ambiciju to buti, uključujući i Republiku Srbiju.

- Ni BiH, a samim tim ni Republika Srpska, neće surađivati s NATO savezom više nego što surađuje Srbija i ovo je prvi dokument od 2005. godine koji je usvojen na službenom nivou a koji ne teži niti prejudicira da BiH postane članice tog saveza - istakao je Kovačević.

On je dodao da će za svaki budući aranžman BiH sa NATO savezom biti potrebna suglasnost svih u BiH.

- SNSD je sve vrijeme govorio da ne podržava članstvo Republike Srpske i BiH u NATO, ali nije protiv suradnje i od toga nismo odstupili ni današnjim dogovorom u Predsjedništvu BiH, niti smo na bilo koji način prekršili Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti - naglasio je Kovačević.

On je ponovio da je dogovoreno da BiH nastavlja suradnju sa NATO, ali da ne ide u članstvo.

Kovačević je rekao i da je današnjim imenovanjem Zorana Tegeltije kao kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara potvrđeno da je godinu dana uzalud kočena implementacija izborne volje građana Republike Srpske.

Dnevnik.ba