Article_Top_970x250

Stotine prosvjednika u Sarajevu zbog zlostavljanja djece u Zavodu Pazarić: "Dotakli ste dno!"

ispred zgrade vlade fbih

Stotine prosvjednika u Sarajevu zbog zlostavljanja djece u Zavodu Pazarić: "Dotakli ste dno!"

stu 21, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: N1

Građani Sarajeva okupili su se danas ispred zgrade u kojoj je smještena Vlada Federacije Bosne i Hercegovine zbog prosvjeda nakon jučer objavljenih fotografija tretmana štićenika u Zavodu Pazarić.

Poruke građana bile su jasne: ništa se neće završiti na fotografijama!

''Ljudi dotakli ste dno, ljudi s čim se igrate? Vidite da su djeca neuhranjena i vezana. Bolan, to je dno dna. Ta djeca nisu u zatvoru. Mi smo danas kao roditelji ovdje, ovo sigurno neće proći. S tom djecom tako se ne smije postupati'', ispričala je jedna od prosvjednica za N1 i dodala:

''To je politički čin jedne stranke, neka se srame svi. To nije za sjednicu. I svi koriste takve slike. Mi smo zgroženi. Mi smo svi plakali, mi imamo takvu djecu . Šta me briga za stranke i za novac. Da mene nema i moje dijete...'', rekla je ona u emotivnom obraćanju pred kamerama.

Na prosvjedu u Sarajevu danas se okupilo nekoliko stotina građana.

Podsjećamo, na jučer održanoj press-konferenciji u Zastupničkom domu PFBiH zastupnica Ćudić prezentirala je šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke ozljede i pogoršano psihičko stanje.

Direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece u Pazariću Redžep Salić oglasio se nakon što je Ćudić objavila fotografije tretmana djece u ovom Zavodu. Salić je kazao da su fotografije napad na rad Zavoda i osoblja koje se brine o djeci.

Dnevnik.ba