Article_Top_970x250

Sud naredio HNŽ-u isplatu više od pola milijuna maraka općini Prozor – Rama za prijevoz učenika i prosvjetara

preinačena presuda

Sud naredio HNŽ-u isplatu više od pola milijuna maraka općini Prozor – Rama za prijevoz učenika i prosvjetara

srp 16, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: ero.tel

Županijski sud u Mostaru djelomično je uvažio žalbu Vlade HNŽ-a kojoj je ranije sudskim presudama naloženo kako moraju općini Prozor – Rama isplatiti značajna sredstva na temelju naknade za prijevoz učenika i prosvjetnih radnika.

Presuda je u drugostupanjskom procesu preinačena, te je naloženo da iz županijskog proračuna bude isplaćeno 406 664,22 maraka za prijevoz učenika, te dodatnih 103 637,59 maraka po osnovu plaćanja materijalnih troškova i prevoza zaposlenika osnovnih škola na području općine Prozor – Rama.

Zanimljivo, ovo se događa u trenutku kada županija pravi nove organizacijske sheme za iduću godinu i pokušava riješiti status velikog broja prosvjetnih djelatnika koji su tehnološki višak.

-Imamo 300 ljudi koji su višak u prosvjeti, iznalazimo način da nikoga ne ostavimo na ulici, a onda dobijemo ovakvu presudu. Ovo je samo pokazatelj kako mnogi i dalje gledaju na županiju kao na koku za čerupanje, pokušavaju na sve načine iz proračuna županije dobiti određena sredstva i veliko je pitanje hoće li HNŽ u budućnosti biti financijski stabilan ako se ovakva praksa nastavi – rekli su za Ero.tel sugovornici iz Vlade HNŽ.

Sve spomenuto, uključujući i troškove odvjetnika, trebalo bi biti plaćeno u roku od 30 dana ili će prema županiji biti pokrenuta prinudna naplata. Treba napomenuti kako je općina Prozor – Rama na početku ove sudske trakavice tražila iznos od čak 2,5 milijuna maraka. U Vladi HNŽ-a smatraju kako ne trebaju platiti ni ovaj iznos, ali dodaju kako se sudske odluke moraju poštovati.

-Na prosvjetu godišnje trošimo oko 100 milijuna maraka proračunskog novca, iznos raste svake godine i trpimo situaciju u kojoj se broj učenika smanjuje, a broj prosvjetnih djelatnika raste. Ako se slične prakse nastave Vlada će morati drastično promijeniti svoj stav prema prosvjetarima jer jednostavno ne možemo nositi više ovaj teret. Nadamo se kako će i druga strana to shvatiti – zaključili su iz Vlade HNŽ u izjavi za Ero.tel.

Dnevnik.ba