Article_Top_970x250

Sutra štrajk upozorenja u osnovnim školama HNŽ-a, Lauš najavio mogućnost odgode početka drugog polugodišta

nezadovoljstvo plaćama

Sutra štrajk upozorenja u osnovnim školama HNŽ-a, Lauš najavio mogućnost odgode početka drugog polugodišta

pro 08, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija

Prosvjetari u Hercegovačko-neretvanskoj županiji najavili su za sutra jednosatnu obustavu nastave u svim osnovnim školama.

Oba sindikata, čiji uposlenici izvode nastavu i po bosanskom i po hrvatskom planu i programu, ujedinjeni su u svojim zahtjevima, kojima od županijske vlade traže povećanje koeficijenta složenosti za 10 posto od 1. siječnja 2020.godine

- Mi tražimo ono što smo već davno trebali, jer kada je riječ o plaćama mi smo na predzadnjem mjestu u Federaciji BiH. Zapravo, bunt ljudi u osnovnom obrazovanju je razumljiv, jer imamo nižu plaću od prosjeka Federacije i prosjeka naše županije koji je 1030 KM, a plaća profesora u osnovnoj školi je 926 KM. Drugi razlog zbog kojeg smo se odlučili na štrajk upozorenja je taj što molimo našeg poslodavca da se već konačno donese zakon o osnovnom obrazovaju, koji je star 19 godina. Pa, pedagoški standardi, to nam je potrebno kao sunce zimi i bez toga ne može funckcionirati obrazovanje - kazao je Slavko Lauš, predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a za Avaz.

Nezadovoljni su i isplatom pravomoćnih sudskih presuda, ali i obračunom prijevoza. Također, iznio je Lauš, njihove kolege u srednjim školama imaju višu plaću za 185 KM od njih u osnovnim, odnosno, od onih za istu vrijednost rada i istu stručnu spremu.

-Ako ne dođe do dogovora i rješenja, odnosno ispunjenja naših zahtjeva, mi od naših aktivnosti odustati nećemo. Započet ćemo opći štrajk u drugom polugodištu-poručio je Lauš.

Dnevnik.ba