Article_Top_970x250

Svi vezani uz mostarski mulj će biti ispitani: Kreće istraga

tužiteljstvo hnž

Svi vezani uz mostarski mulj će biti ispitani: Kreće istraga

lip 07, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Zatraženo je i angažiranje sektora kriminalističke policije da poduzmu određene aktivnosti u cilju prikupljanja dokumentacije i izjava.

Tužiteljstvo HNŽ je počelo provoditi istražne radnje na utvrđivanju činjenica oko navoda i informacija o mulju i štetnim materija sa stanovišta postoji li odgovornost određenih osoba i da utvrdimo sve činjenice.

Kako doznaje portal Bljesak.info, Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije naložilo je federalnoj Upravi za inspekcijske poslove da hitno da izvrši inspekcijski nadzor i postrojenja i eventualno kontaminiranog područja.

Zatraženo je i angažiranje sektora kriminalističke policije da poduzmu određene aktivnosti u cilju prikupljanja dokumentacije i izjava svjedoka a i samo je tužiteljstvo, zbog važnosti i hitnosti slučaja, krenulo u istražne radnje.

Kako doznajemo, u ovom predmetu će biti saslušani odgovorni u Gradskoj upravi, Vodovodu, Deponiji, inspekcija te svih gradskih službi koji su uključeni u postupak prikupljanja, odlaganja mulja, njegovih analiza itd. No, poručeno nam je kako bi i državne agencije djelovati da bi se ispitalo ugrožavali se zdravlje ljudi u Mostaru i okoloci.

Podsjećamo, članovi mreže nevladinih organizacija u Mostaru iznijeli su u javnost informacije da se u analizama mulja iz mostarskih kolektora nalaze opasne, kancerogene tvari.

Potvrdio je to i Zavod za agropedologiju, koji pak nema certifikat da utvrdi je li u mulju i piralen. No, ako je suditi po nalazima, izvjesno je da jeste. ''Obzirom da PCB-eva (poliklorirani bifenili) i ostalih spojeva ima znatno iznad granične vrijednosti, indicije su to da postoji prisustvo i piralena'', rečeno je za Bljesak.info iz Federalnog zavoda za agropedologiju.

JP Vodovod i Grad, u nepotpisanom priopćenju, opovrgnuli su sve navode rekavši kako je riječ o plaćenom napadu.

Dnevnik.ba