Article_Top_970x250

Tegeltija: Pripremit ću odluku za imenovanje Cikotića

Hrvati protiv imenovanja Cikotića

Tegeltija: Pripremit ću odluku za imenovanje Cikotića

srp 14, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Hrvati u Vijeću ministara najvjerojatnije glasat će protiv imenovanja Cikotića što je i poslije sastanka lidera u Istočnom Sarajevu najavio predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine imenovalo je danas za nove direktore Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darka Ćuluma i Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Draška Milinovića.

Na poziciju direktora Službenog lista BiH imenovan je Dragan Prusina, dok je za direktora Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova imenovan Marko Vujević, prenosi Fena.

Ministri su obaviješteni o isteku mandata i pokretanju procedure za izbor i imenovanje direktora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine te k znanju primili Informaciju o isteku mandata direktoru Direkcije za evropske integracije BiH.

Potvrdio je to novinarima nakon sjednice predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) pojašnjavajući da su zbog ranijih nesporazuma održane dvije sjednice Vijeća ministara od kojih su na jednoj bila kadrovska imenovanja što je točka spora više mjeseci.

Rješenje imenovanja u važnim bh. institucijama uslijedilo je nakon dogovora lidera Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratska zajednice (HDZ) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik prošlog tjedna.

Tegeltija će Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine predložiti imenovanje Selme Cikotića (SDA) za novog ministra sigurnosti BiH.

Kao što je od ranije poznato, Hrvati u Vijeću ministara glasat će protiv ovoga imenovanja glede sporne ratne prošlosti bivšeg visokorangiranog zapovjednika tzv. Armije RBiH, što je i poslije sastanka lidera u Istočnom Sarajevu najavio predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović.

Na sjednici Vijeća ministara BiH danas je usvojena i odluka o ulasku stranaca u BiH te omogućen ulazak za državljane zemalja Europske unije i zemlje Schengena uz negativan test na koronavirus koji ne smije biti stariji od 48 sati, a odluka će stupiti na snagu od 16. srpnja.

Bosna i Hercegovina je granice za strance zatvorila 22. ožujka. Iz te zabrane su bile izuzete diplomate, medicinski radnici, pripadnici vojnih snaga NATO i EUFOR-a u BiH, civilne službe zaštite, prekogranični radnici, osobe u tranzitu te prijevoznici.

Dnevnik.ba