Article_Top_970x250

Tijekom vikenda utvrđena tri nova slučaja koronavirusa u Novom Travniku

srednjobosanska županija

Tijekom vikenda utvrđena tri nova slučaja koronavirusa u Novom Travniku

svibnja 04, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Arhiva

Tri nova slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ) tijekom proteklog vikenda, a radi se o osobama iz Novog Travnika, potvrdio je u ponedjeljak direktor Zavoda za javno zdravstvo SBŽ-a Sead Karakaš.

Karakaš je novinarima u Travniku kazao da su tijekom vikenda testirane 192 osobe, od kojih su tri bile pozitivne na koronavirus.

- Radi se o tri osobe iz Novog Travnika, koje su članovi obitelji, te se dovode u vezu s klasterom Tuzla - kazao je on.

Govoreći o novozaraženim osobama, ministar zdravstva Anto Matić pojasnio je da se radi o obitelji spremačice iz Doma zdravlja u Novom Travniku, kod koje je potvrđeno prisustvo koronavirusa.

- Svi djelatnici Doma zdravlja su testirani i negativni su na virus - dodao je Matić.

U SBŽ-u su trenutno hospitalizirane dvije osobe zaražene koronavirusom, a Matić je kazao da će jedna od njih danas vjerojatno biti priključena na respirator, što će biti prvi takav slučaj u SBŽ-u.

- Danas ćemo vjerojatno imati prvu zaraženu osobu u našoj županiji koja će biti na respiratoru. Radi se o osobi koja je hospitalizirana već 15-ak dana i bit će prebačena iz Bolnice za plućne bolesti i TBC u Bolnicu u Novu Bilu - naglasio je Matić.

Kako je rečeno, u SBŽ-u je do sada testirano ukupno 1.087 osoba, a testiranje je intenzivirano, osobito nakon ukidanja karantena i dolaska većeg broja građana iz inozemstva.

Upozoreno je, također, da građani ne smiju zaboraviti na osnovne mjere zaštite, odnosno socijalnu distancu, zaštitne maske i rukavice, te dezinfekciju.

U SBŽ-u je do sada koronavirus potvrđen kod ukupno 37 osoba, od kojih je jedna preminula, a 26 su oporavljene.

Dnevnik.ba