Article_Top_970x250

Tomić: Nema kvalitetnog sporta bez kvalitetne komunikacije

Rektor Sveučilišta u Mostaru

Tomić: Nema kvalitetnog sporta bez kvalitetne komunikacije

tra 17, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: FENA

Međunarodna znanstveno-stručna konferencija "Sport i komunikacija" okupila je u srijedu u Mostaru veliki broj uglednih govornika iz svijeta sporta i komunikacije poput sportskog novinara Zdravka Reića, nogometne legende Marija Stanića i drugih.

Rektor Sveučilišta u Mostaru (SUM) Zoran Tomić kazao je kako je cilj ovog događaja, među ostalim, i motivirati studente da promišljaju o sportu kao jednoj vrlo važnoj društvenoj disciplini.

- Da bismo na neki način povezali sport kao važnu granu za društvo i s druge strane komunikaciju koja je prevažna za sport, ali i za društvo, organizirali smo ovaj znanstveni skup na kojem smo govorili o iskustvima praktičara kako bi studenti mogli čuti kako to u praksi funkcionira – kazao je Tomić, naglasivši pritom kako nema kvalitetnog sporta bez kvalitetne komunikacije.

Ocijenio je kako su Hrvatski nogometni savez (HNS) i NK Dinamo dobar primjer kvalitetne komunikacije u sportu.

- Oni su baš iz tog razloga danas ovdje, međutim, menadžeri u klubovima u BiH, Hrvatskoj i šire moraju shvatiti važnost komunikacije u sportu. Moraju shvatiti da odnosi s javnošću (PR) nisu trošak nego investicija i to je nešto što se dugoročno i učinkovito vraća. S ovom konferencijom želimo osvješćivati te procese, zato se oni događaju ovdje i zato su na Sveučilištu da imaju i stručnu i znanstvenu podršku - kazao je Tomić.

Dodao je kako će se u nekoj drugoj fazi ova konferencija proširiti i na Sarajevo i na cijelu regiju.

- Mi želimo biti središte okupljanja komunikacijskih stručnjaka, bili oni na području PR-a, marketinga, sporta i slično. Imamo te kapacitete i na tome ćemo nastaviti raditi. Mostar će biti stjecište pameti i iskustva u svakom smislu i na svakom području - istaknuo je Tomić.

Glasnogovornik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), dvostrukog dobitnika UEFA-ine nagrade za najbolji europski savez po pitanju digitalne komunikacije s navijačima, Tomislav Pacak istaknuo je kako je komunikacija ključan dio sporta.

- Mislim da smo i tijekom Svjetskog prvenstva u Rusiji mogli vidjeti koliko je za nogometnu reprezentaciju Hrvatske bilo važno imati jednu dobru atmosferu prvenstveno između igrača i medija, a zatim putem medija i s navijačima jer se stvorilo fantastično zajedništvo koje je pomoglo u kreiranju izvrsne atmosfere u momčadi i oko momčadi što se manifestiralo i na terenu - kazao je Pacak.

Bivši hrvatski nogometni reprezentativac Mario Stanić kazao je kako je za vrijeme svoje profesionalne nogometne karijere pokušavao biti na distanci što se tiče odnosa s medijima.

- Interes medija za nekog sportaša povećava se ovisno o razini i kvaliteti tog sportaša, a ja osobno, dok sam bio aktivan u profesionalnom nogometu, smatrao sam kako preveliki ulazak u medije možda unosi neravnotežu u ono što radiš pa sam tako pokušavao držati distancu. Za mene je ovo još uvijek neka 'nekomforna zona', ali kroz tekstove koje sam pisao i u kojima sam se doticao nekih događanja u sportu i društvu vremenom je tako nastao slijed koji me danas, na poziv rektora Tomića, doveo ovdje i tu sam kako bih razmijenio neka iskustva po pitanju sporta i komunikacije - kazao je Stanić.

Inače, organizatori ovog događaja su Sveučilište u Mostaru, Studij odnosa s javnošću i Studij novinarstva s Filozofskog fakulteta, Studij kineziologije s Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti te Društvo hrvatskih novinara u BiH, prenosi FENA.

Dnevnik.ba