Article_Top_970x250

Toni odgovorio kritičarima koji tvrde da nema statistiku za Kuću slavnih

mjesto mu je među najvećima

Toni odgovorio kritičarima koji tvrde da nema statistiku za Kuću slavnih

tra 29, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Getty Images

Velike nepravde prema Toniju Kukoču samo se nižu. 

Posljednja od njih je što je izrezan s promotivnih plakata  i grafika za aktualni hit dokumentarac u nastavcima Posljednji ples o šampionskoj generaciji Jordanovih Bullsa.

Međutim, ona najveća je što još nije primljen u košarkašku Kuću slavnih. Nećemo nabrajati u stilu "tko je sve tamo primljen, a Kukoč nije", samo ćemo podsjetiti da su njegovi dugogodišnji suigrači Vlade Divac i Dino Rađa, koji su primljeni posljednjih godina, istaknuli da je i njemu odavno tamo mjesto.

Fascinantno je što je sve Kukoč postigao i osvojio te zato nevjerojatno da još nije u Hall od Fameu

Najtrofejniji hrvatski košarkaš i jedan od najboljih hrvatskih sportaša u povijesti, Jugoplastiku i Benetton vodio je do jugoslavenskih, talijanskih i europskih naslova, a reprezentaciju Jugoslavije do dva europska i jednog svjetskog zlata, dok je u NBA-u bio ključni član jedne od najvećih momčadi svih vremena, Chicago Bullsa.

S njima je od '96. do '98. osvojio tri uzastopna naslova najjače lige svijeta. Kukoč je pri tome postao tek četvrti i do sada posljednji košarkaš u povijesti koji je iste godine osvojio NBA prsten i nagradu za najboljeg šestog igrača lige. Prilikom osvajanje sve tri titule bio je treći strijelac momčadi, iza nedodirljivih Jordana i Pippena.

Sva ova fascinantna Kukočeva postignuća nisu dovoljna da dobije košarkaškima najvažnije i najprestižnije priznanje - članstvo u Hall of Fameu i to ga s pravom smeta, ističe tu i u razgovoru za ESPN, koji je objavio veliku priču o njemu:

"Samo da mi otac to doživi"

"Jako mi je važno da me prime u Hall of Fame. Ne znam koji je kriterij za to, ali nadam se da će jednog dana naći razlog da to naprave. Moj otac Ante, koji me uveo u sport, ima 82 godine i volio bih da se to dogodi dok je živ. Njemu bi to značilo još više nego meni."

Kukoč ima poruku i za one koji misle da trećoj violini jedne od najjačih momčadi ikad nije mjesto u košarkaškom svetištu jer u ključnim kategorijama nema dovoljno visoke brojke za tu čast:

"Vjerujem da bih u nekom drugom klubu, gdje bih imao više lopti i šuteva, lako imao prosjek 20/7/7 i bio All-Star. Ali nikada i ni pod koju cijenu ne bih mijenjao vrijeme u Bullsima za to. Ako neki misle da moje brojke u Bullsima (13/4/4 u regularnom dijelu tri šampionske sezone, op.a.) nisu dosta za Hall od Fame, nemam nikakvih problema s tim. Samo ću reći da bi se svaki košarkaš na svijetu odrekao svega samo da bi mogao biti dio te momčadi u kojoj sam ja bio", kazao je Toni, prenosi index.hr.

Dnevnik.ba