Article_Top_970x250

Transparency International podnio kaznenu prijavu zbog nabava Instituta za javno zdravstvo RS-a

mutni poslovi

Transparency International podnio kaznenu prijavu zbog nabava Instituta za javno zdravstvo RS-a

svibnja 30, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Arhiva

Transparency international u Bosni i Hercegovini (TI BiH) podnio je kaznenu prijavu Okružnom javnom tužiteljstvu Banja Luka protiv rukovodstva Instituta za javno zdravstvo RS-a zbog, kako su priopćili, spornih nabava medicinske opreme od nekvalificiranih ponuđača.

U priopćenju ove nevladine organizacije se navodi da je Institut tijekom travnja ove godine putem pregovaračkog postupka nabavljao medicinske zaštitne maske od firme “Procontrol” iz Banje Luke, koja se bavi arhitektonskom i inženjerskom djelatnošću, kao i medicinsku zaštitnu opremu od turističke agencije “Travel4Fun”. 

-Ni jedna, ni druga tvrtka nemaju dozvolu za promet medicinskim sredstvima, iako se takav uvjet tražio natječajnom dokumentacijom koju je Institut dostavio TIBIH. Bez obzira na ove uvjete, Institut je na tri odvojena pregovaračka postupka pozvao nekvalificirane ponuđače, zbog čega postoji osnova sumnje da su time počinjena kaznena djela nezakonito davanje pogodnosti gospodarskim subjektima i nesavjestan rad u službi - navedeno je iz TI BiH.

 Institut je, kako dodaju, početkom travnja dodijelio dva ugovora kompaniji “Procontrol” za nabavu zaštitnih maski i zaštitnih odijela - jedan vrijedan 345.000, a drugi 1,65 milijuna KM bez PDV-a. 

-U oba postupka uvjeti su bili da je ponuđač registriran za obavljanje djelatnosti, kao i to da ima dozvolu Agencije za lijekove BiH. Pozvan je samo ovaj ponuđač, iako nije imao dozvolu Agencije, a Zakon o javnim nabavama jasno propisuje da je poziv mogao biti upućen samo kvalificiranom ponuđaču i da se uvjeti moraju unaprijed utvrditi. 

Oba ugovora su dodijeljena kompaniji"Procontrol", a o tome je na portalu Agencije za javne nabave objavljeno obavještenje 6. travnja. U međuvremenu, jedan ugovor od 1,65 milijuna je raskinut uz obrazloženje da "Procontrol" nije ispoštovao rok isporuke“ - pojašnjava TI BiH. 

TI BiH navodi da je vlasnik kompanije “Procontrol” d.o.o. jedan je od suvlasnika kompanije „MMSCODE“ koja, kako tvrde iz TI BiH, “dobiva milijunske poslove u Republici Srpskoj iz oblasti softverskih usluga, a jedan od skorijih ugovora je nabava radara za potrebe MUP-a RS vrijedna 10 milijuna KM”. 

U gotovo istom slučaju kaznena prijava podnesena je i zbog sklapanja ugovora vrijednog 2,38 milijuna KM o nabavi medicinske zaštitne opreme s turističkom agencijom “Travel4Fun”. 

Tenderskom dokumentacijom, koja je u posjedu TI BIH, također je traženo da ponuđač bude registriran za tu djelatnost i da posjeduje dozvolu Agencije za lijekove BIH.

-TI BIH je od Agencije za lijekove dobio službenu potvrdu da ‘Travel4fun’ nema dozvolu za promet medicinskim sredstvima, ali je ovoj kompaniji ipak dodijeljen ugovor, o čemu je objavljeno obavještenje na portalu javnih nabava 29. travnja ove godine. Iz Instituta su naknadno priopćili da je ‘Travel4Fun’ bio dio skupine ponuđača s kompanijom ‘Promeding’ d.o.o. iz Laktaša koja ima dozvolu Agencije, ali ona se ne spominje u obavještenju Instituta na portalu javnih nabava – navedeno je u priopćenju. 

O tome je objavljena i odluka na web stranici  Instituta iz koje je, kako navode iz TI BiH, vidljivo da je postupanje Instituta bilo nezakonito. 

U dokumentu se navodi da je poziv za sudjelovanje u ovom postupku upućen samo nekvalificiranom ponuđaču ‘Travel4Fun’, a da se na sastanku o uvjetima ponude 10. travnja pojavila i kompanija"Promeding". 

Iz TI BiH navode da član 28. Zakona o javnim nabavama izričito zabranjuje ovakvo postupanje, jer se na pregovore pozivaju isključivo ponuđači za koje se prethodno utvrdi da ispunjavaju uvjete, pa njihovo pojavljivanje s kompanijom koja je možda ispunjavala uvjete u tom trenutku nema značaj u ovom slučaju. 

-Štoviše, indikativno je da se "Promeding" d.o.o. ne spominje u odlukama objavljenim na portalu javnih nabava iz kojih je javnost i saznala za ove slučajeve, zbog čega postoji sumnja da je naknadno navedena kako bi se opravdalo zaključivanje ovih ugovora, na što je TI BiH također ukazao u kaznenoj prijavi – navedeno je u priopćenju iz ove nevladine organizacije.

Dnevnik.ba