Article_Top_970x250

Troškove izvršenja kaznenih sankcija prema maloljetnicima snosi županija

Dom naroda fbih

Troškove izvršenja kaznenih sankcija prema maloljetnicima snosi županija

lis 01, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Osmog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH na snagu će stupiti izmjena Zakona o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u kaznenom postupku na osnovu koje će troškove izvršenja kaznenih sankcija prema maloljetniku snositi osnivač ustanove u kojoj se izvršava kaznena sankcija, a ne, kao do sada, proračun Federacije BiH.

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH izaslanici su podržali donošenje navedene zakonske izmjene, a to su ranije učinili i zastupnici Zastupničkog doma, prenosi Fena.

Do sada je bilo propisano da troškovi izvršenja kaznenih sankcija prema maloljetnicima padaju na teret proračuna Federacije.

Međutim, primjena ove odredbe Zakona od dana njegovog stupanja na snagu naišla je na različita tumačenja nadležnih institucija. Nedoumice su bile u smislu tko snosi troškove izvršenja odgojne mjere kao i činjenice da se odgojne mjere propisane ovim Zakonom izvršavaju u ustanovama čiji su osnivači županije koje se financiraju iz proračuna županija.

Zato je bilo neophodno, kako je obrazloženo, prilagoditi navedenu odredbu te izvršenje odgojne mjere kao i njene troškove uskladiti sa nadležnošću Federacije odnosno županija.

Dnevnik.ba

Tagovi: