Article_Top_970x250

Trump napustio NATO-ov summit nakon objave snimke gdje ga Macron, Johnson i Trudeau ismijavaju

Američki predsjednik

Trump napustio NATO-ov summit nakon objave snimke gdje ga Macron, Johnson i Trudeau ismijavaju

pro 04, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Reuters

Nakon što je u javnost procurila snimka na kojoj lideri nekih od najvažnijih NATO saveznica očito ismijavaju Donalda Trumpa, američki predsjednik je naprasno odlučio skratiti NATO-ov summit u Londonu.

Kako piše Independent, Trump je prvo otkazao zakazanu press-konferenciju, a onda i odlučio skratiti svoj boravak u Londonu.

Američki predsjednik bijesno je reagirao na snimku koju je uhvatila kamera CBC-ja, na kojoj ga kanadski premijer Justin Trudeau, britanski premijer Boris Johnson, nizozemski premijer Mark Rute i francuski predsjednik Emmanuel Macron privatno ogovaraju.

U tom razgovoru se moglo čuti, među ostalim, kako Trudeau objašnjava da je Macron kasnio jer je njegova presica s Trumpom trajala 40 minuta, kao i da je Trumpovom timu "pala čeljust na pod (od šoka)" na nešto što je Trump rekao.

A kad su novinari danas upitali Trumpa, na njegovoj press-konferenciji s Angelom Merkel, da prokomentira tu snimku, američki predsjednik je odgovorio: "On (Trudeau) je dvoličan."

"I, iskreno, on je dobar tip, mislim da je jako dobar tip, ali istina je da sam ga prozvao da ne plaća 2% i pretpostavljam da nije baš sretan zbog toga", dodao je Trump, aludirajući na obavezu koju su sve članice NATO-a prihvatile, s rokom do 2024., da ulažu 2% svog BDP-a u oružane snage kao temelj zajedničke obrane saveza.

"On ne plaća 2%, a trebao bi. To je Kanada, oni imaju novca i trebali bi plaćati 2%, tako da sam ga prozvao i sigurno nije bio sretan zbog toga, ali tako je kako je", nastavio je Trump.

"Gledajte, ja predstavljam SAD i on bi trebao plaćati više nego što plaća i on to razumije", zaključio je Trump.

Novinarima je također objasnio da neće održati zakazanu press konferenciju, već da obaviti dogovorene sastanke s delegacijom Danskom i zatim s predstavnicima zemljama koje ulažu 2% svog BDP-a u obranu, a da će nakon toga vjerojatno ukrcati na avion za Washington. 

"Što mislite, hoćemo li razgovarati o Grenlandu? To je dobra", našalio se Trump, valjda, na vlastiti račun, s obzirom da je njegov plan da uime SAD-a otkupi Grenland izazvao opće ismijavanje i nevjericu, kao i oštru reakciju Danske.

Kasnije je na Twitter dao do znanja da će se sastati i s talijanskim premijerom te potvrdio da će se, "kad sastanci budu gotovi, zaputiti ravno za Washington."

"Nećemo obaviti press-konferenciju na zatvaranju NATO-a jer smo ih obavili toliko u ova dva dana. Sretan put svima!", napisao je Trump.

Dnevnik.ba