Article_Top_970x250

Trumpov boravak u Londonu obilježila tri događaja: Od grčevitog držanja Melanijine ruke do ´tračerskog videa´...

stresan summit

Trumpov boravak u Londonu obilježila tri događaja: Od grčevitog držanja Melanijine ruke do ´tračerskog videa´...

pro 05, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Reuters

U Londonu je jučer održan sastanak čelnika NATO-a, obilježen sukobima njegovih čelnika i razilaženjima u viziji same svrhe Saveza, no lideri 29 zemalja članica i gostujuće Sjeverne Makedonije u konačnici su medijima predstavili zajedničku frontu u kojoj su se složili da Rusija predstavlja prijetnju te da bi sve članice trebale ispuniti minimum od trošenja 2 posto svojeg BDP-a na obranu.

Prije samog sastanka u srijedu, glavni tajnik Jens Stoltenberg postavio je okvir za raspravu u obraćanju medijima te je na dnevni red stavio međunarodnu borbu protiv terorizma, kontrolu oružja, suzbijanje Rusije i, prvi put, uspon Kine kao globalne sile.

Prilagodba

Stoltenberg je izjavio da kineska globalna moć nudi “i prilike i izazove”, no naveo je i njezino okrupnjivanje vojnih sposobnosti kao potencijalnu prijetnju. Osvrnuo se i na izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da je Savez “klinički mrtav”. “To nije slučaj”, rekao je Stoltenberg. “NATO je agilan. NATO je aktivan. NATO se prilagođava. NATO je najučinkovitiji savez u povijesti.” Unatoč tom optimizmu, Stoltenberg je priznao kako u Savezu postoje neslaganja.

Neslaganja su relativno blaga riječ za sukobe među pojedinim čelnicima koji su izbijali proteklih mjesec dana, od Macronove izjave. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan pozvao je Macrona da provjeri je li njemu mozak mrtav, no istodobno je i pritisnuo cijeli Savez da proglasi kurdske Odrede narodne samoobrane YPG terorističkom organizacijom.

Trump je proveo dva dana naizmjence kritizirajući i hvaleći Savez te prozivajući druge čelnike za neispunjavanje svojih obveza spram Saveza.

Ruganje

Njegovo je raspoloženje dodatno pokvarila snimka slavlja u utorak navečer na kojoj se doima kao da ga nekolicina čelnika ogovara i ruga se na njegov račun, a među njima i kanadski premijer Justin Trudeau.

Trump je stoga jučer Trudeaua proglasio “dvoličnim” i medijima istaknuo kako ga je prozvao zbog toga što Kanada ne izdvaja 2 posto svojeg BDP-a na obranu, što se, prema Trumpovu mišljenju, kanadskom premijeru “uopće nije svidjelo”.

Američki se predsjednik pokušao tajno susresti i s Erdoğanom. U njegovu službenom rasporedu nigdje nije stajao sastanak s turskim predsjednikom, no “tajnu” su razotkrili kanali društvenih medija turske vlade.

Huawei

Suočen s dokazom, Trumpov je ured potvrdio da je do sastanka došlo te je šturo priopćeno kako su dva predsjednika raspravljala o “trgovini, energetici i regionalnim sigurnosnim izazovima”. Novinari nisu bili pozvani na njihov sastanak.

Trump je svoju turu završio u srijedu sastancima s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, potom s državama koje su ispunile svoje ciljeve od 2 posto BDP-a za obranu te na kraju s Danskom i Italijom. Medije je iznenadio neočekivanom odlukom da neće sudjelovati na završnoj konferenciji za novinare nakon summita.

“Kad današnji sastanci završe, vraćam se u Washington”, objavio je na Twitteru. “Nećemo raditi konferenciju na zatvaranju NATO-a jer smo ih odradili mnogo u posljednja dva dana.” Ono što je izostalo na summitu jest vidljiv susret Trumpa i britanskog premijera Borisa Johnsona. Britanski mediji tvrde da je Johnson aktivno pokušavao izbjeći da ga se ne vidi zajedno s američkim predsjednikom koji je iznimno nepopularan u Ujedinjenom Kraljevstvu. Johnson je navodno zabrinut da bi mu povezanost s Trumpom mogla naškoditi izgledima na predstojećim izborima u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji bi se trebali održati 12. prosinca, piše Jutarnji list.

Iako Johnson vodi u anketama, jedna od glavnih kritika na račun njegove stranke je navodna spremnost ponuditi državni zdravstveni sustav NHS na prodaju SAD-u, u sklopu budućeg sporazuma o slobodnoj trgovini. Trump je pokušao ublažiti te strahove izjavom da SAD ne bi htio kupiti NHS čak i da jest na prodaju, što nije dobro primljeno u UK.

Dvojac se sastao u utorak navečer kad su raspravljali o “sigurnosti telekomunikacijskih mreža”, pri čemu je Trump vjerojatno pritiskao UK da zatvori vrata kineskom Huaweiju. Iako je i Johnson bio među čelnicima koji su navodno ogovarali Trumpa, žustro je porekao da se smijao na njegov račun. “Ne znam otkud vam to”, izjavio je. Johnson je uspio je proći kroz cijelu konferenciju za medije bez da je i jednom spomenuo riječi “Donald” ili “Trump”, iako je većina pitanja novinara bila o američkom predsjedniku.

Trudeau, Macron i Boris Johnson snimljeni kako tračaju predsjednika SAD-a

1. Trump grčevito drži Melaniju

“Body language” NATO summita u Londonu mnogim je smrtnicima bio mnogo ilustrativniji od tamošnjih verbalnih poruka. Već na početku uočena je nesigurnost Donalda Trumpa za silaska niz stepenice predsjedničkog zrakoplova, kad se grčevito držao Melanijine ruke. To je raspirilo vatre starih nagađanja da američki predsjednik boluje od batmofobije, straha od stepenica: jednako se pridržavao i ruke bivše britanske premijerke Therese May 2017., također u Londonu.

2. Macron zatim nježno drži Melaniju

Melanijina ruka na summitu NATO-a gotovo da je bila traženija od većih obrambenih budžeta: francuski predsjednik toplo je - objema šakama i uz zavodnički pogled - stisnuo ruku prve dame SAD-a usred Downing Streeta, što je prilično onespokojilo njezina supruga. Kako je već to jutro Macronove postupke nazvao zločestima, referirajući se na njegove tvrdnje o kliničkoj smrti NATO-a, Trump je naprosto ostao bez riječi.

3. Tračerski trokut

Video iz Buckingamske palače, koji je objavila kanadska televizija, svjedoči kako su kanadski premijer Justin Trudeau, britanski Boris Johnson, nizozemski Mark Rute i francuski predsjednik Macron, ležerno, uz pivicu, ogovarali Donalda Trumpa na tulumu nakon skupa. Po onome što je uhvatio mikrofon, čini se da su posprdno komentirali Trumpovu presicu na kojoj je prozvao kanadske i francuske lidere. Kamera je u neposrednoj blizini tračera registrirala i premijera Andreja Plenkovića. 

Dnevnik.ba