Article_Top_970x250

"Tuđman je rekao Izetbegoviću: "u Sarajevu je ubijen vitez hrvatskog naroda" i napustio pregovore"

Odvjetnik Envera Zornića

"Tuđman je rekao Izetbegoviću: "u Sarajevu je ubijen vitez hrvatskog naroda" i napustio pregovore"

ruj 26, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

"Gospodinu Zorniću je tada rečeno: "Šuti, ne možeš pobijediti. Dobit će te pomilovanje nakon dvije godine i dva mjeseca".

Kadrovska komisija SDP-a Sarajevo donijela je odluku o hitnoj smjeni Envera Zornića. Danas odluku donosi i Vlada Kantona Sarajevo. Podsjetimo, smjena se dogodila zbog dokumenata koji su se pojavili u medijima, a kojim se dokazuje da je Enver Zornić pred Vojnim sudom Republike Bosne i Hercegovine 1993. godine osuđen za kazneno djelo ubojstva grupe građana nebošnjačke nacionalnosti. Iako je Enver Zornić pristao gostovati u emisiji Dan uživo na N1, ipak, umjesto njega gostovao je odvjetnik Kadrija Kolić.

Zašto ste danas došli umjesto vašeg štićenika gospodina Zornića?

Došao sam objasniti njegovu društvenu i pravnu poziciju vezano za ovaj slučaj koji je očito i previše zainteresirao javnost u BiH.

Je li gospodin Zornić pred Vojnim sudom Republike Bosne i Hercegovine 1993. godine osuđen za kazneno djelo ubojstva grupe građana nebošnjačke nacionalnosti?

Odlično poznajem taj slučaj iz 1993. Ako želite da pričate o predmetu Gogula i ostali volio bih da dovedete gospodina Dubića iz HNS-a i gospodina Muslimovića, koji je tada bio načelnik vojne sigurnosti i onda možemo pričati o društvenim posljedicama tog ubojstva na kompletna društveno-politička dešavanja u Bosni i Hercegovini. Znate da su se ubojstva desila kad su se vodili mirovni pregovori u Ženevi između Izetbegovića i Tuđmana. Tuđman je u po pregovore odlučio napustiti rekavši "u Sarajevu je ubijen vitez hrvatskog naroda". A znamo ko je bio gospodin Gogula i znamo da nikada nije rasvijetljeno od koga je to mogao dobiti naredbu gospodin Zornić da se počine ta ubojstva. Ako je Zornić bio zapovjednik on je morao dobiti zapovijed od nekoga sa vojnog vrha imajući u vidu društvenu poziciju koju je imao gospodin Gogula u hrvatskom narodu i HDZ-u. Zašto se stalo sa istragom i zašto se stalo sa obnovom postupka kada je to tražio Zornić? Obnova postupka je krenula 1995. i onda je po žalbi ukinuta. Gospodinu Zorniću je tada rečeno: "Šuti, ne možeš pobijediti. Dobit će te pomilovanje nakon dvije godine i dva mjeseca".

Tko mu je to rekao?

Tadašnji politički i vojni vrh.

Je ki Zornić osuđen?

Jeste, osuđen je.

Koliko je proveo u zatvoru?

Ukupno dva mjeseca i 20 dana. Služio je kaznu u Centralnom vojnom zatvoru i nakon toga dolazi do pomilovanja. Ako želimo graditi pravni poredak zasnovan na međunarodnim standardima onda nema kazne poslije pravosnažne kazne. Zornić se sada duplo kažnjava, a to nam zabranjuje Europska konvencija o ljudskim pravima. Mnogo je značajnija stvar za kompletnu priču da kažemo da Ustav i zakon zabranjuju dvostruko kažnjavanja i da Zorniću nije izrečena mjera zabrane društvenog angažmana, političkog djelovanja i obnašanja javnih dužnosti.

Zornić je kazao da je protiv njega montiran proces? Ko ga je montirao?

Tadašnja vojna sigurnost, njemu nije data mogućnost obnove postupka i poručeno mu je da "šuti".

Je li SDP znao za presudu?

SDP nije trebao znati za presudu i to ne može biti okolnost koja može eliminirati nekoga u današnjem pravnom okviru da bude biran politički ili društveno, na bilo koju funkciju.

Zornić je kazao i da je naručen tekst Žurnala protiv njega?

Ne treba biti previše pametan da se vidi da je naručen tekst. Sama činjenica da vam izađe premijer i određeni visoki politički dužnosnici i kažu "on će biti smijenjen" -  znači očito da je naručen.

Kome je smetao vaš štićenik?

Pretpostavka je da premijer zna zakon i Ustav i zna da ne može izaći i reći neko će biti smijenjen. Očito je neko iz tih krugova. Prvi je gospodin Forto izašao i rekao da je smijenjen.

Što je sa moralnom odgovornošću?

Sama činjenica da je gospodin Zornić od 1995. uzoran građanin BiH onda je suvišno govoriti o njegovim moralnim kapacitetima i dovoditi u pitanje njegovu moralnost.

Dnevnik.ba

Tagovi: