Article_Top_970x250

Turski ministar ponašanje francuskog predsjednika nazvao "histeričnim"

zategnuti odnosi

Turski ministar ponašanje francuskog predsjednika nazvao "histeričnim"

ruj 04, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je u petak da je francuski predsjednik Emmanuel Macron postao "histeričan" zbog dešavanja u sukobima u Libiji i u Siriji i zbog spora oko morskih granica u istočnom Mediteranu.

Odnosi između NATO saveznica Turske i Francuske pogoršali su se zbog njihovih suprotstavljenih politika u Siriji, Libiji i turskog sporenja s Grčkom oko energetskih resursa, a dvije strane razmijenile su ogorčene optužbe u posljednjim tjednima, prenosi Fena.

Ankara optužuje za Pariz da pruža političku podršku libijskom vojnom zapovjedniku s istoka zemlje Khalifi Haftaru u njegovoj borbi protiv vlade u Tripoliju koja uživa poidršku UN-a, pružajući mu ranije vojnu pomoć u borbi protiv islamskih militanata. Pariz to negira.

- Oni (Francuzi) u Libiji podržavaju pučistu Haftara i čine tešku grešku. Stvari su se promijenile, balansi su pomjereni, Haftar je poražen i Macron je postao histeričan - izjavio je Cavusoglu.

Turska i Francuska u lipnju su skoro došle na rub sukoba nakon što je francuski ratni brod pokušao provjeriti tursko plovilo u okviru provođenja embarga na oružje Libiji.

Govoreći novinarima u Ankari, Cavusoglu je također izjavio da je Turska osujetila Haftarovu nadu da zauzme libijsku prijestolnicu pružanjem vojne podrške Vladi nacionalne sloge (GNA) u odvraćanju Haftarovog napada u lipnju.

- Uz takvu histeriju, mi ne znamo što da radimo. Upravo nakon toga, on je izjavio da su naši brodovi uznemirili njihove brodove na istočnom Mediteranu, ali nije mogao to dokumentirati i ponizio se - kazao je šef turske diplomacije.

Nije bilo nikakvog trenutnog komentara iz Jelisejske palače niti iz francuskog ministarstva vanjskih poslova na Cavusogluove izjave.

Francuska podržava Grčku u istočnom Mediterabnu, pridružujući se vojnim vježbama s Italijom, Grčkom i Ciprom u jeku zapaljivih grčko-turskih izjava o suverenitetu nad regijama u kojima se eksploatira nafta i prirodni gas.

Cavusoglu je kazao da je Francuska zemlja koja najviše potiče Grčku na takvo ponašanje u istočnom Mediteranu i zatražio je od Pariza da surađuje s Turskom na postizanju regionalne stabilnosti.

- Nema potrebe za takvim histeričnim ponašanjem iz Francuske, to ih čini smiješnim. Mi smo dvije članice NATO-a - kazao je Cavusoglu, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

Tagovi: