Article_Top_970x250

Tužitelji ispitali i Jelku Milićević i Davora Pehara

AFERA "RESPIRATORI"

Tužitelji ispitali i Jelku Milićević i Davora Pehara

svibnja 29, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Dopremijerka i ministrica financija u Vladi FBiH Jelka Milićević prije 10 dana je saslušana u Tužiteljstvu BiH u okviru predmeta "Respiratori", potvrđeno je za Klix.ba od izvora bliskih istrazi.

Iako se o ovoj informaciji danima špekuliralo potvrđeno nam je kako je Milićević iznijela sva svoja saznanja tužiteljima državnog tužiteljstva u vezi sa kontroverznom nabavkom 100 kineskih respiratora koje je Federalna uprava civilne zaštite za 10,5 milijuna KM kupila putem firme "FH Srebrena malina".

Milićević inače vrši i dužnost zapovjednice Federalnog stožera civilne zaštite, a ona je svojevremeno potpisala prvobitnu raspodjelu respiratora, koja je stavljena van snage nakon što je otkrivena afera.

Pored Milićević iz Vlade FBiH tužitelji su ispitali i Fadila Novalića, koji je sinoć uhićen, te njegovog šefa ureda Hasana Ganibegovića i tajnicu Editu Kalajdžić.

Kako saznaje ovaj portal prije pretresa prostorije Zavoda za javno zdravstvo FBiH u Tužiteljstvu BiH je ispitan je i direktor Davor Pehar koji se nekoliko sati zadržao sa tužiteljima. Pored njega ispitano je još nekoliko uposlenika Federalnog zavoda za javno zdravstvo. Oni su saslušani u svojstvu svjedoka.

Dnevnik.ba