Tužiteljstvo BiH podignulo optužnice protiv devet pripadnika Armije RBiH i HVO-a

ratni zločin

Tužiteljstvo BiH podignulo optužnice protiv devet pripadnika Armije RBiH i HVO-a

pro 31, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podignuo je optužnicu protiv Admira Rizvanovića, rođenog 1975. godine u Brčkom, Smajila Omerovića, rođenog 1970. godine u Zvorniku, Jasmina Huskanovića, rođenog 1971. godine u Brčkom, Kemala Hindića, rođenog 1949. godine u Jablanici, Martina Frančeševića, rođenog 1962. godine u Brčkom, Ramiza Pljakića, rođenog 1958. godine u Sjenici, R Srbija, Ive Anđelovića, rođenog 1963. godine u Brčkom, Hazima Fazlovića, rođenog 1950. godine u Bračkom i Bahrije Fazlovića, rođenog 1967. godine u Brčkom.

Ukupno devet optuženih, nekadašnjih pripadnika Armije RBiH i HVO-a, s područja Brčkog optuženi su za mučenje, zlostavljanje i ubojstvo 11 zarobljenih pripadnika VRS.

Optuženi se terete da su, optuženi Rizvanović, Omerović i Huskanović, kao pripadnici sastava Interventne jedinice 3. bojne 108. motorizirane brigade Armije RBiH, za vrijeme rata i oružanog sukoba, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija koje reguliraju postupanje sa zarobljenicima za vrijeme rata. 

Oni se terete da su, prilikom borbenih djelovanja u blizini mjesta Boderište, u izvršenoj zasjedi izvršili zarobljavanje 11 pripadnika 1. posavske brigade VRS, te nakon toga mučili i zlostavljali, nanosili im teške tjelesne ozlijede nečovječnim postupanjem, te ih nakon toga usmrtili uporabom vatrnog i hladnog oružja, nanijeviši im zaživotne i posmrtne ozlijede. 

Optuženi Hindić, Frančešević, Pljakić, Fazlović, Anđelović i Fazlović terete se da su u svojstvu zapovjednika Operativne skupine I- Bosanska Posavina, 108. pješačke brigade HVO, te 108. motorizirane brigade Armije RBiH, znali za zločin koji su počinili njima podređeni vojnici, te propustili poduzeti nužne i razumne mjere kako bi počinitelji bili otkriveni, procesuirani i kažnjeni za ratni zločin. 

Optuženi se terete za kazneno djelo-ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. KZ BiH. 

Tužiteljstvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem oko 70 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Dnevnik.ba

#3 234AdSense