Article_Top_970x250

Tuzlak lažno prijavio rođaka za terorizam i dobio osam mjeseci zatvora

priznao krivicu

Tuzlak lažno prijavio rođaka za terorizam i dobio osam mjeseci zatvora

sij 22, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Optuženi Suad Jukanović, rođen 1979. godine u Tuzli, državljanin BiH, u prisustvu odvjetnika, u potpunosti je priznao krivicu za kazneno djelo za koja ga tereti optužnica Tužiteljstva BiH.

Optuženi se tereti da je dana 22. prosinca 2016. godine uputio lažnu prijavu protiv svog rođaka tako što je putem društvene mreže uputio lažnu prijavu protiv navedene osobe zbog navodne povezanosti s planiranim terorističkim aktivnostima.

Poruku je poslao na korisnički račun jednog diplomatskog predstavništva u BiH, sa sjedištem u Sarajevu, što je kod zaposlenika izazvalo uznemirenje. Provedenim provjerama koje su provele agencije za provođenje zakona, utvrđeno je da izneseni navodi nisu istiniti i da je navedena osoba lažno prijavljena.

U skladu sa sporazumnim priznanjem, za optuženog je predložena uvjetna kazna od 8 mjeseci zatvora, koja se neće izvršiti ako optuženi ne počini novo kazneno djelo u periodu od 2 (dvije) godine, priopćeno je iz Suda BiH.

Sporazumnim priznanjem krivice optuženi se odrekao prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH.

Nakon razmatranja sporazuma, isti je prihvaćen te je optuženom izrečena navedena kazna.

Dnevnik.ba