Article_Top_970x250

Tužna obljetnica: Obilježavanje stradanja “Humanitarnog konvoja života” na Busovačkim stajama

ratni zločin armije bih

Tužna obljetnica: Obilježavanje stradanja “Humanitarnog konvoja života” na Busovačkim stajama

lip 15, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Hrvati Busovače, središnje Bosne i cijele Bosne i Hercegovine, danas se s velikom tugom prisjećaju 27. obljetnice stradanja “Humanitarnog konvoja života”. Sveta misa zadušnica služena je u 11 sati, a polaganje vijenaca na spomen obilježju “Busovačke staje” bilo je u 10 i 30 sati.

Ratne 1993. godine na lokalitetu “Busovačke staje” muslimanske snage Armije BiH iz zasjede su mučki ubile 18, a teže ranile preko 20 pripadnika HVO-a i civila iz pratnje konvoja.

Konvoji samarice su planinskim vrletima po nepristupačnom terenu uz veliki rizik vršili opskrbu hranom, opremom i drugim materijalnim sredstvima Hrvatski narod i branitelje potpuno opkoljene Lašvanske doline.

I ove godine udruge proistekle iz Domovinskog rata općine Busovača, u suradnji s općinskim strukturama vlasti i župnim uredom, na mjestu tragedije, organiziraju komemorativni skup s misom zadušnicom u spomen svim stradalnicima konvoja.

"Odajmo počast i prisjetimo se žrtve, patnje i boli naših bojovnika koji su dali svoje živote kako bismo mi danas slobodno živjeli u Busovači, Lašvanskoj dolini i cijeloj Bosni i Hercegovini.”, poručuju organizatori.

Dnevnik.ba