Article_Top_970x250

U akciji SIPA-e uhićeno 26 osoba

u nekoliko gradova

U akciji SIPA-e uhićeno 26 osoba

srp 08, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su, po naredbama Suda BiH i Tužiteljstva BiH, realizirali operativnu akciju kodnog naziva „Delta“.

Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e pretresli su osobe, stambene i poslovne objekte na 32 lokacije u Brčkom, Obudovcu, Bijeljini, Tuzli, Srebreniku, Živinicama, Sarajevu, Zenici, Travniku, Novom Travniku, Vitezu, Posušju, Grudama, Ljubuškom, Mostaru i Tomislavgradu te uhitili 26 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo "Organizirani kriminal", u vezi s članom 210a. „Nedozvoljen promet akciznih proizvoda“ i članom 209. „Pranje novca“ istog zakona.

Osumnjičene osobe terete se da su u suradnji s drugim osobama, s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, osnovali grupu za organizirani kriminal radi nezakonitog stavljanja u promet duhana za pušenje i cigareta, bez plaćanja akcize na duhan za pušenje i cigarete i bez obilježavanja navedenih proizvoda akciznim markicama Bosne i Hercegovine, čime je proračun Bosne i Hercegovine oštećen za iznos od oko 36.000.000 KM po osnovu neplaćene akcize na duhan i cigarete.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti traženi naredbama, odnosno tri mašine za sječenje duhana, osam ručnih mašinica za motanje cigareta, oko 14.215 kutija cigareta, oko 35.720 komada rinfuznih cigareta, 37 mobilnih telefona, šest digitalnih vaga, veća količina duhana za pušenje, duhana u listu i rezanog duhana, jedan pečat, novac, dvije automatske puške sa 134 komada pripadajuće municije i šest okvira te određena poslovna dokumentacija.

Navedene aktivnosti izvršene su u suradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije, MUP-a Zapadnohercegovačke županije, MUP-a Tuzlanske županije, MUP-a Zeničko-dobojske županije, MUP-a Srednjobosanske županije, MUP Kantona Sarajevo i Policije Brčko distrikta BiH.

Dnevnik.ba