Article_Top_970x250

U Covid-bolnici u Mostaru umrla starija žena, Arapović apelira na poštivanje mjera zabrane

hnž

U Covid-bolnici u Mostaru umrla starija žena, Arapović apelira na poštivanje mjera zabrane

tra 17, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Pacijentica je imala ozbiljnih zdravstvenih tegoba

U Covid bolnici u Mostaru tijekom noći od posljedica koronavirusa preminula je 88-godišnja pacijentica iz Mostara, potvrđeno je na današnjoj pres-konferenciji Kriznog stožera Hercegovačko-neretvanske županije. Navedeno je da je pacijentica imala ozbiljnih zdravstvenih tegoba.

''Od 214 pacijenata u našoj Covid-bolnici je 40 bolesnika, ostali su bili lakše bolesni i liječeni su u kućnoj izolaciji, što je u postotcima 18,6 posto s prostora cijele županije'', rekao je to prof. dr. sc. Jurica Arapović, specijalist infektolog, ispred SKB Mostar, prenosi Bljesak.info.

Prosječna starosna dob bolesnika je 64 godine. Preminulo je ukupno osam osoba, što predstavlja 3,7 posto smrtnosti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, što je u okviru prosjeka  naše zemlje. Prosječna dob umrlih je 72 godine. Preminulo je pet muškaraca i tri žene. Trenutno se liječi 20 bolesnika iz HNŽ-a u Covid-bolnici.

Dr. Arapović je upozorio kako ''naša borba još nije prošla'' te da se svi, usprkos lijepom vremenu, suzdrže i poštuju mjere zabrane.

Mjesec dana od kad je u HNŽ-u započela kriza s koronavirusom o ulozi MUP-a HNŽ govorio je ministar Slađan Bevanda koji se zahvalio i policiji, ali i građanima koji se, kako je rekao, maksimalno pridržavaju uputa.

''Od 16. ožujka u HNŽ izdano je 4.092 rješenja o izolaciji i samoizolaciji, te je policija djelovala po ovim rješenjima, odnosno radila je u prosjeku oko 600 nadzora dnevno. Za 156 osoba konstatirano je nepoštivanje mjera samoizolacije i podaci su dostavljeni nadležnima. Broj isteklih rješenja s današnjim danom jest 2.860'', rekao je ministar Bevanda, između ostalog, u svom izvještaju. Naveo je i kako je pet osoba iznad 65 godina i dvoje maloljetnika prekršilo zabrane kretanja te da je šest ugostiteljskih objekata radilo unatoč zabrani.

Odgovarajući na novinarska pitanja, dr. Arapović je rekao je struka od početka bila za strože mjere. Krizni Stožer HNŽ-a je predlagao općinskom stožeru u Čitluku mjeru stavljanja Čitluka pod karantenu. No, iako je to odbijeno, epidemija Covida-19 je u toj općini stavljena pod nadzor.

''Čini mi se da su imali pravo, obzirom da su svoja žarišta stavili pod nadzor. Krizni stožer HNŽ-a je predložio je jednu mjeru više koja ograničava kretanje van prostora županije, što je kasnije primjjenila i ŽZH, te smo to isto predložili i federalnom Kriznom stožeru'', rekao je.

Rekao je kako je do sada je uzrokovan 71 djelatnik i štićenik doma u Stocu a u narednom razdoblju će biti testiran svi. ''Za sada imamo jedan pozitivan slučaj, i to je onaj koji smo objavili ranije, djelatnica s područja Republike Srpske'', rekao je. 

Dnevnik.ba