Article_Top_970x250

U FBiH samo dvoje novozaraženih, Čerkez potvrdio popuštanje mjera

novo izvješće

U FBiH samo dvoje novozaraženih, Čerkez potvrdio popuštanje mjera

tra 24, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez izjavio je danas u obraćanju javnosti da su u FBiH ublažene mjere zabrane kretanja osoba starijih od 65 i mlađih od 18 godina, kojima je to ranije bilo onemogućeno radi suzbijanja širenja koronavirusa.

Pojasnio je da je sada starijim od 65 godina dozvoljeno da izlaze ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 13 sati, a mlađim od 18 utorkom, četvrtkom i subotom od 14 do 20 sati.

- Kao što smo i obećali, sukladno epidemijskoj situaciji u BiH, ublažili smo određene mjere koje su uvedene za suzbijanje širenja zaraze i očekujemo da će i druge mjere postepeno biti ublažavane - rekao je Čerkez.

Istaknuo je da je u protekla 24 sata u FBiH 798 osoba testirano na koronavirus, od kojih je samo dvoje bilo pozitivno.

Čerkez je naveo da su dosad u FBiH testirane 12.773 osobe, od kojih je 786 bilo pozitivno, dok su trenutno aktivna 533 slučaja.

- Trenutno su hospitalizirana 62 pacijenta, a njih osam je na respiratorima - precizirao je Čerkez.

Naglasio je da su 32 slučaja zaraze završila smrtnim ishodom, među kojima je bilo 18 muškaraca i 14 žena, a 68,7 posto ih je bilo starije od 65 godina.

Čerkez je najavio da bi nakon svibanjskih praznika mogle biti ublažene i mjere zabrane rada za određene djelatnosti, dok za ugostiteljske objekte to vjerojatno neće biti slučaj do početka ljeta.

Dnevnik.ba