Article_Top_970x250

U Federaciji BiH omogućen kućni pritvor sa elektronskim nadzorom

izmjena zakona

U Federaciji BiH omogućen kućni pritvor sa elektronskim nadzorom

lis 01, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Kantoni su ti koji plaćaju pritvor u Federalnom ministarstvu pravde. Do sada je to bilo 40 KM, a ovaj elektronski nadzor iznosio bi 22 KM. To je prijedlog da se ide na uštedu prema županijama s obzirom na to da sa određenim županijama imamo poteškoća gdje su narasli ogromni dugovi. Ovo je jedan vid zajedničke suradnje i pomoći da što manje opterećujemo proračune županija – naglasio je Jozić.

U kaznenom zakonodavstvu Federacije BiH kao novi institut uveden je kućni pritvor sa elektronskim nadzorom.

Potvrdio je to u izjavi za Fenu federalni ministar pravde Mato Jozić, navodeći da je kućni pritvor sa elektronskim nadzorom omogućen nakon što je danas Dom naroda, a ranije Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio izmjene i dopune Zakona o kaznenom postupku.

Na snagu će stupiti narednog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH, prenosi Fena.

- Navedenom dopunom ostavljena je mogućnost sudovima i tužiteljstvima da tijekom kaznenog postupka prema osumnjičenima odnosno optuženima mogu odrediti elektronski nadzor – kazao je Jozić. 

Sada je županijama omogućeno da primjenom ovog instituta smanje troškove pritvora.

- Kantoni su ti koji plaćaju pritvor u Federalnom ministarstvu pravde. Do sada je to bilo 40 KM, a ovaj elektronski nadzor iznosio bi 22 KM. To je prijedlog da se ide na uštedu prema županijama s obzirom na to da sa određenim županijama imamo poteškoća gdje su narasli ogromni dugovi. Ovo je jedan vid zajedničke suradnje i pomoći da što manje opterećujemo proračune županija – naglasio je Jozić.

Osim navedene izmjene u Zakonu o kaznenom postupku izvršene su izmjene i dopune u skladu sa presudom Ustavnog suda BiH, te su, između ostalog, propisana kaznena djela za koja mogu biti određene posebne istražne radnje i njihovo najduže trajanje.

Izmjenama i dopunama Zakona je propisano pravo svjedoka da ne odgovara na određena pitanja kada je vjerojatno da će ga odgovor na ta pitanja izložiti kaznenom gonjenju i mogućnost da odgovori na ta pitanja ako nadležni glavni tužitelj pismeno izjavi da neće poduzeti kazneno gonjenje svjedoka za radnje koje svjedok navede u svome iskazu.

Dnevnik.ba

Tagovi: