Article_Top_970x250

U HNŽ se čeka usvajanje korona-zakona, otvaranje ugostiteljskih objekata još je neizvjesno

mostar

U HNŽ se čeka usvajanje korona-zakona, otvaranje ugostiteljskih objekata još je neizvjesno

svibnja 06, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Dnevnik.ba

Otvaranje ugostiteljskih i hotelijerskih objekata u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, u kojem je glavna grana turizam još je neizvjesno, a usvajanje korona-zakona na županijskoj razini očekuje se uskoro.

Ovo je potvrđeno na današnjoj konferenciji za novinare ispred Vlade i Kriznog stožera HNŽ.

Istaknuto kako se epidemiološko stanje u ovoj županiji stabilizira, ali da treba biti na oprezu prilikom popuštanja mjera zaštite.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a dr. Nermin Avdić, naglašava kako je nužno postupno popuštanje mjera kako bi se pod kontrolom držalo epidemiološko stanje.

Posebno opasnim smatra naglo otvaranje hotelijerskih objekata zbog frekvencije velikog broja ljudi, jer kako ističe velike grupe teško je kontrolirati. Osvrnuo se kronološki na pojavu koronavirusa u HNŽ koji je bio najpogođeniji u FBiH.

Istaknuo je kako se uz sve restriktivne mjere uspješno izborilo s teškim stanjem. No upozorio je potrebno i dalje se pridržavati svih mjera koje su na snazi.

Specijalist infektolog, SKB Mostar Prof. dr. Jurica Arapović je naglasio kako je u trenutno u mostarskoj Covid bolnici 7 bolesnika, od kojih su 2 na respiratoru.
Stanje se kako naglašava stabilizira što pokazuje i podatak daje zadnja 24 sata testirano 239 uzoraka od kojih nema ni jedan pozitivan na koronavirus.

''Tri županije gravitiraju SKB Mostar, gdje je registrirano 388 covid bolesnika od 5303 testirana. Od toga je 205 bolesnika izliječenih do sada, a bilo je 17 smrtnih ishoda'', ističe Arapović.

Stagnacija oboljelih je kako naglašava pokazatelj uspješnog rada epidemiologa i svih službi.

No sada po njegovim riječima slijedi rizično razdoblje zbog čega je građane pozvao na pridržavanje svih mjera. Na taj način će se kako je poručio krajem mjeseca normalizirati stanje.

Za normalizaciju stanje čeka se i usvajanje korona-zakon u Hercegovačko-neretvanskoj županiji koji nije još donesen jer su se morale iskoordinirati strane koje su u vlasti.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ Donko Jović, je rekao kako povjerenstvo Vlade radi na korona-zakonu te kako se nada da će ga ''imati vrlo brzo jer je to od općeg interesa''. Ističe kako je poljoprivreda prioritet pa će se u rebalansu tražiti povećanje sredstava za poljoprivredu a računa se i na novac stranih izvora.

Među brojnim odlukama, koje su nužne za vraćanje u normalan život čeka se ona koja se odnosi na otvaranje vrtića i škola, o čemu će se kako je rečeno javnost blagovremeno izvjestiti.

Dnevnik.ba