Article_Top_970x250

U HNŽ-u donesene mjere kretanja jer se sve "otima kontroli", na respiratoru 12 osoba

ukupno zaraženo 174

U HNŽ-u donesene mjere kretanja jer se sve "otima kontroli", na respiratoru 12 osoba

tra 10, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Ukupan broj trenutno unesenih u platformi jeste 174 pozitivna na korona virus u HNŽ, rečeno je to ispred Stožera Civilne zaštite HNŽ.

Od ovog broja u Mostaru 55, Konjic 28. Konjic stoji na ovoj brojci i to je izvandereno. Jablanica ima obiteljske slučajeve i one koji se nisu pridržavali mjesra Poslije niza testiranja koje smo obavili u Čitluku s više klastera, firmi, samostan, Majčino Selo, svećenike, obiteljske konekcije ima 66 pozitivnih. Visoka je to brojka i najveća u kantonu'', rekao je dr. Nermin Avdić direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ, piše Bljesak.

Istaknuo je kako je mišljenja da će u Čitluku zaustaviti rast oboljelih u Čitluku te da se to dogodilo jer nisu mogli reagirati na vrijeme, odnosno, jer su reagirali sa zakašnjenjem od šest dana.

''Čapljina je imala iskorak jedne velike obitelji i posjeta gdje se taj broj popeo na 15. Sve je to nepridržavanje mjera koje smo proveli. Preminuli je bio nepokretan i bilo je puno posjeta njemu i obilazaka. Rodbinu ne treba obilaziti. Ako treba pomoći, činite to do ispred vrata'', rekao je dr. Avdić.

Od ukupnog broja pozitivnih 42 posto su muškarci, žene 58 posto. No muškaraca je 67 posto među umrlima. Prosječna dob umrlih je 67 godina, a pozitivnih 46 godina.

''Broj oboljelih prema broju stanovnika, u ovom trenutku Čitluk ima veći incidencu od Konjica iza kojeg ide Jablanica, a potom ide Čapljina. Čitluk raste, Konjic se zaustavio, Mostar je u dobrom stanju'', istaknuto je. Naglašeno je kako moramo više povesti računa na ulazu virusa u bolnicu. Hopspitalizirao 29 i šest teških slučajeva, a na respiratoru 12.

Eugen Ćubela, načelnik Civilne zaštite HNŽ-a rekao je ''kako su se na korak o kontroli kretanja donijeli jer su došli do saznanja da se sve otima kontroli''.

''Da bi to na vrijeme suzbili, odlučili smo se na ovaj korak. On je sukladan zakonu. Ovo što smo donijeli je utemeljeno u zakonu o Zaštiti ljudi od zaraznih bolesti. Zahtjev je uputilo Županijski ZZO i na njihov prijedlog smo glasovali o tome. Sve je po zakonu. Jednoglasno je odluka donesena'', rekao je. 

Kretanje izvan mjesta prebvivališta bit će dopušteno uz dozvole općinskih gradskih i županijskih stožera. Stožeri civilne zaštite popise s propusnicama trebaju dostaviti policiji, a poslodavci općinskim stožerima. Ranije propusnice vrijede i za ovu zapovijed.

''Upućen je apel federalnom stožeru Civilne zaštite u kojim ih molimo da prepoznaju što nam se događa'', rekao je Pero Pavlović.

''Vapaj je upućen - učinite to za prostor cijele Federacije. Tako ćemo spriječiti ili zaustaviti širenje virusa, a onda će dani pred nama biti puno lakši'', dodao je.

Na pitanje što se postiže novom naredbom o zabrani kretanja, ako u HNŽ mogu ući i kretati se nesmetano županijiom, dr. Avdić je rekao kako se, nakon analize, utvrdilo kako je potrebno spriječiti kretanje između mjesta, piše Bljesak.

Dnevnik.ba