Article_Top_970x250

U Hrvatskoj porastao broj novozaraženih, Capak smiruje: "Nema novih žarišta"

koronavirus

U Hrvatskoj porastao broj novozaraženih, Capak smiruje: "Nema novih žarišta"

srp 15, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Daniel Kasap/Pixsell

Broj novooboljelih u 24 sata je 92, čime je ukupan broj u RH 3953. Aktivnih slučajeva je 1204, a oporavljeno je 2639 osoba

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu RH objavio je nove podatke o broju zaraženih koronavirusom u posljednja 24 sata. 

Broj novooboljelih u 24 sata je 92, čime je ukupan broj u RH 3953. Aktivnih slučajeva je 1204, a oporavljeno je 2639 osoba. Do sada je testirano 97.724 osobe a od toga 1804 u posljednja 24 sata. Na bolničkom liječenju su 132 osobe, a pet ih je na respiratoru. Preminulih danas nema, a u samoizolaciji su 5002 osobe. Zdravstvenih ranika je aktivno bolesnih 83, a u samoizolaciji ih je 498.

- Danas je brojka veća nego jučer ali nema novih žarišta, sve je vezano uz već poznate situacije: okupljanja, vjenčanja, događaj u Đakovu. Jedino je nešto viša brojka u Karlovačkoj županiji, a svi slučajevi su vezani uz jednu obitelj gdje se većina članova zarazila, i uz ranije pozitivne osobe u Ogulinu. Ostale brojke su uobičajene.

Jučer ste me pitali o češkim turistima. Mi smo jučer uputili upit češkim zdravstvenim vlastima oko toga jesu li se zarazili u RH, do sada nam još nisu odgovorili precizno pa vam još uvijek dugujem odg jesu li se oni zarazili kod nas ili ne, poručio je Capak.

Damir Trut je najavio obvezu nošenja maske na još nekim mjestima:

- Donesena je odluka o dopuni odluke o nužnoj mjeri obaveznog korištenja maske za lice. U odluci je dodano da maske moraju nositi i zaposlenici trgovačkih društava, ustanova i institucija koje rade sa strankama, i stranke koje dolaze onamo. Isto tako i zaposlenici uslužnih djelatnosti koji dolaze u bliski kontakt sa strankama. Odluka danas stupa na snagu, rekao je Trut.

- To su sada pošte, banke i sve druge institucije, npr. šaltersko poslovanje, MUP u Petrinjskoj i sl., svuda gdje ljudi dolaze u bliski kontakt, stoje u redu, čekaju uslugu... Do sada je to bila preporuka a sada je obaveza, frizeri, pedikeri i ostale uslužne djelatnosti, pojasnio je Krunoslav Capak.

Dnevnik.ba