Article_Top_970x250

U Neumu održan sastanak savjetodavnog tijela za program 'Škole za 21. vijek'

sudjelovao i Matthew Field

U Neumu održan sastanak savjetodavnog tijela za program 'Škole za 21. vijek'

lis 01, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: FENA

Nakon uspješno završenog prvog i početka drugog ciklusa programa, u Neumu je održan sastanak savjetodavnog tijela za program "Škole za 21. vijek" na kojemu je, pored predstavnika British Councila i veleposlanika Velike Britanije u BiH, Matthew Fielda, sudjelovalo i osam predstavnika ministarstava obrazovanja iz cijele zemlje s različitih razina vlasti.

Program "Škole za 21. vijek", kojeg je osmislio i provodi British Council, a financira britanska Vlada, pruža priliku da preko milijun učenika na zapadnom Balkanu razvije ključne vještine i vještine kodiranja.

Tijekom tri godine, program će obuhvatiti preko 4.000 škola u regiji, od čega 565 u Bosni i Hercegovini, kojima će osigurati alate, opremu i druge resurse da bi unaprijedili obrazovne prakse u učionicama.

Važan dio programa su obuke za direktore i nastavnike osnovnih škola iz oblasti ključnih vještina i kodiranja, koje pružaju uvid u metode i vještine relevantne za rad s učenicima osnovnih škola u doba digitalne transformacije.

Za uspjeh i konkurentnost na globalnom tržištu rada neophodne su ključne vještine te digitalna pismenost i kreativnost. Program "Škole za 21. vijek" podržava razvoj mladih ljudi na zapadnom Balkanu u ovim oblastima kako bi izgradili bolju budućnost i bili konkurentniji na promjenjivom tržištu rada, navode organizatori.

Prilikom okupljanja u Neumu, veleposlanik Field je naglasio značaj zajedničkog djelovanja na reformi obrazovanja, dok je direktorica British Council ureda u BiH posebnu pažnju posvetila već vidljivim rezultatima programa, između ostalog veliki broj škola (130) i nastavnika/ca (745) koji su bili dio prvog ciklusa, ali i onih koje će se u program uključiti kroz drugi ciklus (127 osnovnih škola i 656 nastavnika/ca koji će primiti obuku kako bi mogli uvrstiti upotrebu micro:bit uređaja u svoje svakodnevne sate i izvannastavne aktivnosti).

Budući da sudjelovanje u programu "Škole za 21. vijek" ne podrazumijeva samo fokus na nastavu, nego i izvannastavne aktivnosti, škole uključene u program i njihovi učenici/ce će imati priliku da budu dio Koding klubova i sudjeluju na nacionalnim i regionalnim natjecanjima u kodiranju na kojim će odmjeriti snage sa vršnjacima iz škola širom zapadnog Balkana, gdje se ovaj program sprovodi, prenosi FENA.

Dnevnik.ba