Article_Top_970x250

U Sarajevu Mohamedu Morsiju klanjana dženaza u odsutnosti

VIDEO

U Sarajevu Mohamedu Morsiju klanjana dženaza u odsutnosti

lip 19, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: klix.ba

U nekoliko sarajevskih džamija danas je klanjana dženaza u odsutnosti Mohamedu Morsiju, bivšem egipatskom predsjedniku koji je umro u ponedjeljak.

Za obavljanje dženaze u odsutnosti odluku je donio Rijaset Islamske zajednice u BiH, a vjernici su klanjali u Carevoj džamiji na Baščaršiji, Istiklal džamiji na Otoci i u Centralnoj džamiji na Ilidži, piše klix.ba.

Podsjećamo, bivši svrgnuti egipatski predsjednik Mohamed Morsi umro je u sudnici za vrijeme ročišta. U priopćenju državne televizije Egipta se navodi da se Morsi onesvijestio nakon sudskog ročišta i nakon toga umro.

Morsi je bio lider Muslimanskog bratstva, a za predsjednika Egipta demokratskim putem je izabran 2012. godine, u jeku Arapskog proljeća. Ipak, vojska ga je nakon masovnih prosvjeda svrgnula 2013. godine.

Potom je uhićen i uslijedile su optužnice i suđenja. Bio je proglašen teroristom pa je osuđen na smrtnu kaznu, što je kasnije poništeno. Potom je osuđen i na doživotnu kaznu zatvora, pa je i ta presuda poništena. Zbog optužbe za špijunažu u korist Katara osuđen je na 25 godina zatvora.

Dnevnik.ba

Tagovi: