Article_Top_970x250

U Španjolskoj je 2600 Hrvata. Poštuju karantenu

koronavirus u svijetu

U Španjolskoj je 2600 Hrvata. Poštuju karantenu

ožu 25, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA

Oko 2600 hrvatskih državljana proživljava neugodne dane u Španjolskoj, no nitko od njih nije obolio u toj drugoj najpogođenijoj zemlji koronavirusom u Europi, reklo je za Hinu više izvora u Madridu.

"Hrvatskom veleposlanstvu u Madridu nije se javio nijedan hrvatski državljanin s informacijom da je zaražen koronavirusom", odgovorilo je Ministarstvo vanjskih poslova u e-mailu. Veleposlanstvo je u stalnom kontaktu s oko 200 hrvatskih državljana, koje inače ima na svojoj listi, a nastoji dobiti informacije i o onima koji ondje žive, a ranije nisu bili u kontaktu s veleposlanstvom.

Ni druge institucije u Španjolskoj nisu izvijestile da ima oboljelih Hrvata.

U Španjolskoj je u srijedu ukupan broj oboljelih iznosio 47.600, a preminulih 3430, čime je to druga zemlja na svijetu po broju umrlih od bolesti Covida-19, nakon Italije.

Madrid je žarište infekcije s 10.600 oboljelih. Stanovnici su već drugi tjedan zatvoreni u stanovima, a dopušten im je izlazak kako bi otišli na posao, u bolnicu, ljekarnu, kiosk, banku, benzinsku postaju te kako bi prošetali psa.

Lucija Gluić, 34-godišnja menadžerica poslovnih operacija jedne prevoditeljske agencije, od petka, 13. ožujka, radi od kuće.

"Prilagodba na rad od doma nije mi teška", kaže u telefonskom razgovoru iz svog stana u Madridu. "Imam laptop, mobitel... A i inače tijekom putovanja tako radimo", dodaje. Njezina agencija ima 300 zaposlenih, a iz ureda u Madridu, Barceloni, Poljskoj i Americi radi prijevode za velike kompanije.

No tisuće kompanija diljem Španjolske najavile su otpuštanja pošto je 47 milijuna stanovnika zatvoreno. U srijedu je izvanredno stanje produženo do 11. travnja.

"Ne bojim se direktno da ću izgubiti posao, ali neki odjeli su nam već oštećeni krizom, poput odjela za konferencijsko i simultano prevođenje jer su svi eventi do daljnjeg otkazani", kaže. Ne isključuje mogućnost da ih agencija stavi u režim privremenog otkaza u kojem bi im država plaćala 70-postotnu naknadu za nezaposlene, a poslodavac davao 30 posto plaće.

U Španjolskoj žive 2634 hrvatska državljana, podatak je Nacionalnog instituta za statistiku (INE). Mnogi s ostalim stanovnicima dijele gospodarski krizu, koja prati onu zdravstvenu.

Jelena Babić, voditeljica prodaje turističke agencije Abacus Tours, krajem siječnja je na najvećem španjolskom sajmu turizma u Madridu očekivala 10-postotni rast dolazaka turista iz Španjolske u Hrvatsku. Sada je, međutim, sve zaustavljeno.

"Čekam bolje dane...", kaže u stanu u Madridu. Između 70 i 80 posto poslovanja njezine agencije vezano je za hispano tržište. Španjolska je zabranila turistička putovanja te zatvorila sve hotele i hostele.

Daniel Erhardt došao je u veljači s Kanarskih otoka u Madrid i zaposlio se u odjelu za jamstva banke BNP Paribas. Banke su među rijetkim otvorenim objektima.

"Potvrdili su nam da sadašnja situacija zasad neće negativno utjecati na naša radna mjesta", kaže 26-godišnji Erhardt. "A općenito, normalno da utječe na mene, kao i sve nas, pogotovo psihološki kada nemaš ni približnu sliku koliko će ovakva situacija samoizolacije trajati", dodaje.

Nogometaš Ante Budimir nalazi se na sunčanom otoku Mallorci, no sunca gotovo i ne vidi.

"Od početka sam jednom izašao van. Pridržavam se discipline", kaže taj 28-godišnji napadač kojem je koronavirus prekinuo vjerojatno najbolju sezonu u karijeri. Budimir je zabio 9 golova, a prije dva tjedna je otkazana utakmica s Barcelonom. Obustavljeni su i treninzi.

"Bio sam u dobroj formi, ali sve je stalo. Kako meni, tako i drugima. No važno je da je sport sada na drugom mjestu, trebamo ostati doma i biti strpljivi", ističe.

Trenira sam u svom stanu, u centru grada. "U zgradi imam 70 stepenica, nema nikoga pa ne smetam. Imam i sobni bicikl, a iz kluba su nam dostavili neke stvari iz teretane. Ali radi se i s loptom malo po stanu i zgradi", priča smijući se.

Lucija i njezin suprug izlaze samo u trgovinu i kako bi prošetali psa. "Društveni život koji se ovdje potpuno odvija vani, po restoranima i kafićima, promijenjen nam je“, kaže. "Satove aerobika radim u dnevnom boravku, a vino pijem s prijateljicama preko Skypea i telefona."

Jelena Babić također je društveni život premjestila među zidove. Preko dana radi pa vježba. Vikendima s cimerima nastoji organizirati međusobno druženje i večeru kako bi unijeli malo promjene u svakodnevicu.

"Barem nisam sama. Dobro se slažemo", kaže. "Prilagodili smo se situaciji. Najbitnije je poštivati odluke vlasti i tako doprinijeti sprečavanju širenja koronavirusa", dodaje.

U Madridu je u srijedu promet podzemnom željeznicom pao 82 posto u odnosu na isti dan prošle godine. Plavi gradski autobusi prolaze prazni, a ulice su puste.

Iva Križaić, 35-godišnja konzultantica farmaceutske kompanije, također je u stanu. Već se privikla na ograničenje slobodnog kretanja.

"Svi se trudimo biti povezani što više, zovemo jedni druge i provjeravamo da smo svi dobro", kaže Iva. "Svaku večer, pak, imam dogovoreno neko druženje s prijateljima, obitelji... Preko Skypea i WhatsAppa. Tako da nije tako strašno kao što se čini."

Dnevnik.ba