Article_Top_970x250

U zraku prisutan polen visoko alergene biljke ambrozije

sarajevo

U zraku prisutan polen visoko alergene biljke ambrozije

kol 23, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Mjerenjima polena u zraku u periodu od 26. srpnja do 15. kolovoza ove godine zabilježeno je prisustvo polena visoko alergene biljke ambrozije, na mjernim stanicama Pofalići i Stari Grad.

Izmjerene vrijednosti polena kretale su se u intervalu od 12 do 130 pol. zrna/m3 i mogu uzrokovati alergije.

U izvještaju Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS) i Centra za ekologiju i prirodne resurse Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, navodi da se vremenske prilike pogoduju cvjetanju ambrozije i produkciji velikog broja polenskih zrna.

U cilju sprečavanja pojave alergija, u priopćenju Press službe KS se ističe da je neophodno intenzivirati uklanjanje ove alergene biljke a prikupljenu biomasu sigurno odlagati.

Poželjno je također kositi što veće površine kako bi se zajedno s ambrozijom uklonile i ostale biljke koje djeluju unakrsno i sinergijski, te dodatno narušavaju zdravlje stanovništva.

Osobama koje su alergične na polen ambrozije preporučuje se izbjegavanje ruderalnih i ostalih napuštenih površina, te što češći boravak u planinskim i šumskim ekosistemima, a oni koji imaju učestale alergijske reakcije trebaju se obratiti ljekaru.

Dnevnik.ba

Tagovi: