Article_Top_970x250

Utvrđen stvarni identitet migranta koji je napao policijsku službenicu

Služba za poslove sa strancima

Utvrđen stvarni identitet migranta koji je napao policijsku službenicu

lip 18, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Služba za poslove sa strancima, provodeći operativne mjere i radnje iz svoje nadležnosti, utvrdila je danas stvarni identitet migranta za kojeg je utvrđeno da je posjedovao vatreno oružje i za kojeg se osnovano sumnja da je počinio kazneno djelo „napad na službenu osobu u vršenju službene radnje“ na području Banja Luke.

- Naime, predmetna osoba je nakon lišavanja slobode, policijskim službenicima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske u izjavi navela da je državljanin Palestine inicijala H.H. Služba za poslove sa strancima je operativnim radom i provjerama utvrdila da se radi o osobi inicijala G.A. državljaninu Alžira, o čemu su prikupljeni relevantni dokazi te uspoređeni biometrijski podaci koje Služba u postupku registracije prikuplja od migranata - priopćeno je iz Službe za poslove sa strancima, prenosi Fena

Služba za poslove sa strancima će u daljem postupku putem Veleposlanstva Alžira tražiti službenu potvrdu identiteta osobe za navedenu osobu, a sve u cilju udaljenja s teritorije Bosne i Hercegovine.

Služba za poslove sa strancima je u periodu od 2018. godine do danas, ukupno registrirala 55.721 migranta. U postupku registracije, Služba za poslove sa strancima uzima biometrijske podatke, te prikuplja druge relevantne dokaze nastojeći utvrditi identitet migranata, te navedene podatke razmjenjuje s partnerskim sigurnosnim agencijama u cilju zaštite sigurnosti Bosne i Hercegovine.

- Služba je današnjom akcijom dala značajan doprinos rasvjetljavanju kaznenog djela za koje se osnovano sumnja da je počinjeno od strane migranta G.A. te će i u narednom periodu kontinuirano poduzimati sve neophodne operativne aktivnosti prema svim stranim državljanima koji na bilo koji način mogu predstavljati prijetnju sigurnosnom sistemu Bosne i Hercegovine - navodi se u priopćenju. 

Dnevnik.ba