Article_Top_970x250

Uvažena žalba Župe sv. Josipa: Dozvoljena gradnja crkve u Drvaru

Drugostupanjsko Rješenje

Uvažena žalba Župe sv. Josipa: Dozvoljena gradnja crkve u Drvaru

lip 05, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: nedjelja.ba

Općina Drvar već godinama osporava izgradnju katoličke crkve u tom gradu tvrdnjom da crkva nije predviđena u regulacijskom planu iz 80-tih godina prošlog stoljeća.

Ministarstvo graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Hercegbosanske županije (HBŽ) sa sjedištem u Livnu izdalo je u utorak drugostupanjsko Rješenje kojim se uvažava žalba Župe sv. Josipa Drvar na Rješenje Općine Drvar od utorka, 2. travnja, kojim je odbijeno izdavanje lokacijske dozvole za rekonstrukciju i dogradnju višenamjenskog objekta u vlasništvu navedene župe.

Ovim rješenjem žalba Župe Drvar uvažava se u cijelosti, poništava se prvostupanjsko Rješenje Općine Drvar te se nalaže Općini da u ponovnom postupku uvaži sve iznesene primjedbe, postupi po svim uputama drugostupanjskog Rješenja i u roku mjesec dana donese novo Rješenje o izdavanju lokacijske dozvole Župi Drvar.

Naime, prvostupanjskim Rješenjem Općine Drvar, Župi Drvar se branilo da obnavlja svoj vlastiti objekt za vlastite djelatnosti, što je po mišljenju ove župe, "čist primjer uplitanja politike u pravdu i pravo", a drugostupanjskim Rješenjem koje, po njihovim riječima, "daje tračak nade u postojanje pravne države u BiH", u Banjolučkoj biskupiji i Župi Drvar su zadovoljni.

"Drugostupanjsko Rješenje prokazalo je Općinu Drvar da je u ovom predmetu radila u potpunosti protuzakonito. A ako se predmet stavi u širi kontekst dobije se potvrda za tvrdnje da Općina Drvar već godinama provodi pravno nasilje nad Katoličkom Crkvom u ovom gradu i time nekažnjeno krši državni Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH", stoji u priopćenju Župe Drvar.

Dodaje se kako Općina Drvar već godinama osporava izgradnju katoličke crkve u tom gradu tvrdnjom da crkva nije predviđena u regulacijskom planu iz 80-tih godina prošlog stoljeća, a sad kad Župa Drvar želi na svojoj zemlji obnavljati postojeći objekt i staviti ga u službu župe i grada, Općina i to bez ikakvog razumskog razloga sprječava.

Dnevnik.ba