Article_Top_970x250

Uz protivljenje hrvatskih i srpskih zastupnika: Zastupnički dom PBiH podržao hitni postupak o prestanku mandata VSTV-a

NA PRIJEDLOG MEKTIĆA

Uz protivljenje hrvatskih i srpskih zastupnika: Zastupnički dom PBiH podržao hitni postupak o prestanku mandata VSTV-a

velj 26, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Bez ruku SNSD, HDZ-a i Srpskog kluba zastupnici u Parlamentu BiH podržali su hitnost procedure prijedloga zakona o prestanku mandata VSTV u sadašnjem sastavu. Stava su da sve što u BiH počinje s VSTV-om treba rješavati hitno. Trenutni sastav VSTV kažu i treći stup vlasti ne osigurava pravnu sigurnost BiH.

HDZBiH, SNSD i Srpski klub nisu za brzo skidanje glava te izražavaju sumnju u povod prijedloga ovog zakona, te da ne treba donositi ishitrene odluke i da temu VSTV ostave za tematsku sjednicu o pravosuđu koja bi trebala biti održana u ožujku. O ovom zakonu se raspravlja na zahtjev zastupnika Dragana Mektića, a ukoliko zastupnici budu glasali kao u slučaju hitnosti procedure on bi mogao dobiti podršku Zastupničkog doma.

Pred zastupnicima će se naći i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Bit će razmatran i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju institucija BiH, koji je također predložilo Vijeće ministara BiH, a kojim se predviđa uspostava proračunskog inspektorata u okviru Ministarstva financija i trezora.

Između ostalog, na dnevnom redu su i prijedlozi izmjena i dopuna Zakona o patentu, Zakona o Sudskoj policiji BiH te Zakona o sustavu državne pomoći u BiH, koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Zastupnici će u prvom čitanju razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona BiH o izvršenju kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, kao i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, čiji su predlagači zastupnica Mirjana Marinković Lepić i Predrag Kojović.

Pred zastupnicima će se naći i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, predlagača Mirjana Marinković Lepić i Predrag Kojović, s mišljenjem Komisije za financije i proračun, kao i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, predlagača zastupnik Damir Arnaut, s mišljenjem Ustavnopravne komisije. Nadležne komisije nisu podržale ova dva zakonska prijedloga.

Predviđeno je i razmatranje više izvještaja, informacija, odluka, zastupničkih inicijativa kao i davanje suglasnosti za ratifikaciju nekoliko sporazuma i ugovora.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić jučer je kazao da će danas na dnevnom redu biti sporazumi kojima se prihvaća više od 140 milijuna eura granta za različite projekte iz oblasti infrastrukture, komunalnog gospodarstva, obnove bolnica na teritoriji RS.

Pojasnio je da je riječ o više od 100 milijuna eura koji su namijenjeni za rekonstrukciju zdravstva na teritoriji RS, od čega 30 milijuna eura za izgradnju nove bolnice u Bijeljini, rekonstrukciju Kliničkog centra u Banja Luci, 24 milijuna eura granta od čega 14 milijuna za energetsku efikasnost i 10 milijuna eura granta za tretman i odvođenje otpadnih voda Gradiška, prva faza…

Na kraju današnje sjednice pred zastupnicima bi se trebalo naći nekoliko materijala s oznakom „povjerljivo“, prenosi FENA.

Dnevnik.ba