Article_Top_970x250

Već 24 sata blokirana magistralna cesta Odžak - Orašje

Poljoprivrednici iz Odžaka ustrajni u borbi za svoju djedovinu

Već 24 sata blokirana magistralna cesta Odžak - Orašje

kol 01, 2020

Piše: Matias Zečević

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Dnevnik.ba

Poljoprivrednici iz Odžaka jučer su u 10 sati spriječili traktor poduzeća "Poljoprivrednik d.o.o." da nastavi obrađivati državno poljoprivredno zemljište. Ugovor koji je ta firma imala je istekao , a lokalni poljoprivrednici žele da oni obrađuju svoju djedovinu, od koje će živjeti u ovoj posavskoj općini.

Premda im se nitko od vlasti nije obratio traktorima su jučer u 15 sati zatvorili i magistralnu cestu Odžak - Orašje, kako su i najavili.

"Jučer započeti prosvjedi s ciljem obrane društvene imovine i nastojanjima da se s njom počme legalno postupiti, odnosno koristiti po zakonskim okvirima se nastavljaju" kazao je Juro Kopačević predsjednik Udruge"Žito" Odžak.

Kopačević je dodao i kako će ovaj započeti prosvjed trajati sve dotle dok mjerodavni ne dođu i dok se ne ispoštuje ugovor.

Nakon što su poljoprivrednici jučer blokirali cestu stigli su i pripadnici specijalne policije, ali je nakon razgovora poručeno kako policija neće silom ići na svoj narod. Odmah poslije toga specijalna policija je napustila prostor koji su poljoprivrednici blokirali.

"Cijelu noć smo proveli na cesti. Zahvaljujući gospodarstvenicima iz Odžaka lakše podnosimo ove vrućine. Neprestano nas opskrbljuju hranom i hladnim pićem", kazao je Filip Dugonjić, poljoprivrednik iz Gornje Dubice kod Odžaka.

Posavski narod poznat je po šargiji i violini pa su tako danas poljoprivrednici komponirali i pjesmu koja kaže:

"Da te opet zemljo radim ostala je samo nada. Jer te možda u Merama Drago Kisić radi sada."

Uz poljoprivrednike koji su došli sa svojim strojevima, sutra ujutro svoj dolazak najavile su i žene sa djecom.

Dnevnik.ba