Article_Top_970x250

Vehabijski vođa iz Maoče osvanuo na novoj listi: Financijske sankcije EU i za terorista iz BiH

nusret imamović

Vehabijski vođa iz Maoče osvanuo na novoj listi: Financijske sankcije EU i za terorista iz BiH

sij 20, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot

Europska unija (EU) objavila je 15. siječnja ove godine novu konsolidiranu listu financijskih sankcija prema osobama koje se sumnjiče za terorizam i financiranje terorističkih aktivnosti, otkriva Dnevni avaz.

Ovaj dokument sadrži objedinjeni popis osoba, skupina i entiteta koji podliježu financijskim sankcijama EU, istaknuto je.

Stotine terorista

Na ovom popisu, koji ima 465 strana, nalazi se i ime Nusreta Imamovića, radikalnog vehabijskog vođe iz Maoče, koji je također uvršten i na listu deset najtraženijih terorista svijeta, piše avaz.ba.

Osim Imamovića, na popisu osoba kojima se izriču financijske sankcije su i stotine državljana Sirije, Afganistana, Iraka, Libije, Libanona, Francuske i drugih zemalja koji se dovode u vezu s terorističkim aktivnostima.

Faksimil liste EU koja je proširena 15. januara

Faksimil liste EU koja je proširena 15. siječnja (Foto: Dnevni avaz)

U dokumentaciji koju je pripremila Služba za instrumente vanjske politike Europske unije objavljeni su i podaci o Imamoviću. Navedeno je da je rođen u mjestu Miljanovci kod Kalesije 26. rujna 1971. godine i da je borac Al-Kaide.

Istaknuto je da se od 2015. godine nalazi u Siriji. Objavljen je i identifikacijski broj njegove putovnice.

Imamović je, podsjećamo, na posebnu globalnu listu deset najtraženiji terorista svijeta stavljen 2014. godine, a prema ocjeni State departmenta.

Pobjegao 2018.

On je u Siriju otišao početkom 2013. godine i pridružio se prvobitno terorističkoj organizaciji Nusra front. Jedan je od najvećih krivaca za masovni odlazak bh. državljana na sirijsko ratište.

No, nakon kraha ove organizacije, kao i Islamske države (ISIL), Imamović je s obitelji, ženom i djecom i odanim prijateljima, koji su mu čuvari, pobjegao krajem 2018. godine u Libiju i pridružio se snagama Vlade nacionalnog sporazuma (GNA).

Borbe za Tripoli

Kako smo prošle godine i objavili, Imamović sudjeluje u borbama za Tripoli, u kojem traju žestoki sukobi između snaga Libijske nacionalne armije, koju predvodi odmetnuti general Khalifa Haftar, i snaga predsjednika vlade Fayeza al-Sarraja.

Razlog za novi krvavi sukob, kako navode strani mediji, jest želja Haftara da zauzme Tripoli kako bi "protresao zemlju pod stopama nepravedne družine".

Libija je mjesecima na rubu totalnog rata, više od osam godina nakon svrgavanja režima diktatora Muamera el-Gadafija.

Dnevnik.ba