Article_Top_970x250

Veleposlanik Srbije hitno pozvan u Beograd, otkazan sastanak s Džaferovićem

presuda mujanoviću

Veleposlanik Srbije hitno pozvan u Beograd, otkazan sastanak s Džaferovićem

srp 07, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Veleposlanstvo Srbije u Sarajevu (Foto: N1)

Sastanak na koji je predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović danas pozvao veleposlanika Republike Srbije u Sarajevu Aleksandra Đorđevića je otkazan, potvrđeno je Feni.

Razlog za otkazivanje je taj što je srbijanski veleposlanik hitno pozvan u Beograd, o čemu je informirao Ured predsjedatelja Džaferovića.

Džaferović je pozvao veleposlanika Đorđevića kako bi iskazao prosvjed zbog presude kojom je državljanin BiH Husein Mujanović osuđen pred srbijanskim sudom zbog ratnih zločina počinjenih na teritoriju BiH, kao i prosvjed zbog prakse sudskog progona držvaljana BiH koje provode srbijanske vlasti.

Prije toga, ministrica inozemnih poslova BiH, Bisera Turković, pozvala je danas na hitne konzultacije u sjedište Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine veleposlanicu Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji Aidu Smajić.

Zbog izricanja prvostupanjske presude Višeg suda u Beogradu državljaninu BiH Huseinu Mujanoviću, kojeg je srbijansko pravosuđe jučer nepravomoćno osudilo na 10 godina zatvora, zbog zločina na teritoriju BiH, Ministarstvo inozemnih poslova BiH je uputilo notu Srbiji.

Dnevnik.ba