Article_Top_970x250

Veliki preokret u istrazi smrti Lane Bijedić?

angažiran john clark

Veliki preokret u istrazi smrti Lane Bijedić?

kol 31, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva/Screenshot

Nakon što su bh. stručnjaci došli do zida u istrazi, rasvjetljavanje smrti Lane Bijedić iz Mostara preuzeo je John Clark, forenzički vještak za patologiju Sveučilišta u Glasgowu kojeg je Haaški sud angažirao za vještačenja ekshumacija masovnih grobnica u okolici Srebrenice, potvrđeno je za Klix.ba.

Izvor iz policije Zapadnohercegovačke županije kaže kako su svi nalazi i dokazni materijali prevedeni na engleski jezik i da će svjetski stručnjak uskoro donijeti svoj stručni nalaz i pokušati konačno rasvijetliti slučaj smrti mlade Mostarke koji je potresao čitavu regiju.

"Na osnovi nalaza koje je vidio, Clark je odmah kazao da se radi o samoubojstvu“, kaže izvor za Klix.

Da se ponovno pregledavaju dokazni materijali u ovom slučaju potvrdio je i sam tužitelj u ZHŽ-u Josip Aničić, koji priznaje da je ovo jedan od najkompliciranijih slučajeva.

Podsjeća da su obdukcijski nalazi nakon tragične smrti mlade Mostarke ukazivali na to da se radi o ubojstvu. Ali obdukcijski nalaz je doveden u sumnju na osnovi brojnih dokaznih materijala i izjava svjedoka.

Da je cijeli slučaj od početka istrage išao u krivom smjeru smatra i ribar koji je kobne nedjelje, 6. listopada prošle godine, pronašao tijelo Lane Bijedić u rijeci Studenčici ispod vijadukta autoceste A1 koji vodi prema Bijači.

On tvrdi da je od pronalaska tijela mrtve djevojke proživio pakao i neviđenu sramotu koju su mu pričinili istražni organi.

"Veće neugodnosti nisam doživio u životu. Ispitivanja, pretresanje kuća, praktički sam ja ispao osumnjičen jer sam je slučajno našao kad sam išao loviti ribu i prijavio policiji pronalazak tijela“, kaže za Klix ribar.

Pričajući o teškim trenucima koji su stigmatizirali njegovu obitelj, kaže kako je njegova kuća u izgradnji u blizini mjesta nesreće, te da su policajci poput kauboja dočekali njegovog sina, da su im uzimani brisevi, te da su na kraju krajeva još oni bili osumnjičeni.

Lana Bijedić iz Mostara je kobne nedjelje, 6. listopada, trebala otputovati u Sarajevo gdje je upisala fakultet. Desetog listopada, po želji majke, sahranjena je u Beogradu, a majka Nina Bijedić, dekanica na Fakultetu informacijskih tehnologija, se iz Mostara ubrzo preselila u glavni grad Srbije

Dnevnik.ba