Article_Top_970x250

(VIDEO) Akcija u Splitu: Policija razbila narko bandu, uhićeno više osoba

kao u filmu

(VIDEO) Akcija u Splitu: Policija razbila narko bandu, uhićeno više osoba

svibnja 22, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: MUP RH

Radi se o istaknutim osobama na splitskoj narko sceni, poznatim po činjenju kaznih djela iz domene organiziranog kriminaliteta. U akciji uhićenja sudjelovalo je oko 50 policijskih službenika.

Nakon 14 strpljivih mjeseci rada, na području Splita uhićeno je više članova zločinačkog udruženja.  Radi se o istaknutim osobama na splitskoj narko sceni, poznatim po činjenju kaznih djela iz domene organiziranog kriminaliteta, pišu 24sata.hr.

Činjenica da je prilikom uhićenja jednog od osumnjičenih, ispod jastuka pronađeno vatreno oružje sa streljivom u cijevi najbolje objašnjava o kojem profilu pripadnika krim miljea se radi. 

U akciji uhićenja sudjelovalo je oko 50 policijskih službenika iz rodova kriminalističke, interventne i specijalne policije.

U policijskom priopćenju piše da je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je prvoosumnjičeni (1986.) u razdoblju od srpnja 2019. do svibnja 2020. na području Republike Hrvatske organizirao i vodio zločinačko udruženje, odnosno povezao u zajedničko djelovanje drugoosumnjičenog (1992.), trećeosumnjičenog (1985.) i četvrtoosumnjičenog (1986.), razradio plan i svakom od njih podijelio zadatke s ciljem usmrćenja 33-godišnjeg  hrvatskog državljanina, a zbog potraživanja novčanog duga koji je navedeni 33-godišnjak imao prema njemu u iznosu od više stotina tisuća eura, a nastalog zbog krijumčarenja i preprodaje droge.

Nadalje je utvrđeno da je šest osumnjičenih  radi zastrašivanja osoba bliskih oštećenom 33-godišnjaku i s njim povezanih osoba, podmetanjem požara u ugostiteljskim objektima koji su se nalazili u sklopu stambenih objekata i na taj način počinili kazneno djelo Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja.

Također, spomenuti  prvo-, drugo-, treće-, četvrto- i sedmoosumnjičeni (1982.) se sumnjiče da su  u cilju kontinuirane nabave, krijumčarenja i daljnje preprodaje droga kokain, heroin i marihuana s području država Južne Amerike i  Europske unije u Republiku Hrvatsku poduzeli radnje radi počinjenja kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama počinjeno u sastavu zločinačkog udruženja, a prvo osumnjičeni i za  posredovanje u prodaji droge.

Nadalje, u sklopu kriminalističkog istraživanja obavljene su pretrage osoba, domova i drugih prostorija, pretrage vozila koje koriste osumnjičenici te je tom prilikom pronađeno više komada vatrenog oružja (od čega jedno vatreno oružje s prigušivačem) s više pripadajućih spremnika, više od 150 komada različitog pištoljskog streljiva, veći broj mobilnih aparata s pripadajućim SIM karticama, više komada prijenosnih računala, više bankovnih kartica, više ugovora o kupoprodaji nekretnina, više univerzalnih naloga o izvršenim uplatama i isplatama novca, više pisanih zapisa s raznim šiframa i kodovima za pristup računima, vaga za precizno mjerenje, manje količine kokaina, heroina i marihuane te silikonska maska.

Sumnjiče ih se da si počinili kaznena djela zločinačko udruženje, dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja i neovlaštena proizvodnja i promet drogama  također počinjeno u sastavu zločinačkog udruženja.

Također, provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je prvoosumnjičeni (1986.) počinio sam kazneno djelo neovlaštena proizvodnja i promet drogama, a sedmoosumnjičeni (1982.) kazneno djelo nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja četiri osumnjičene osobe policija je predala predane su pritvorskom nadzorniku, dok je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Splitu  podnesena kaznena prijava protiv svih sedam osumnjičenih osoba.

Dnevnik.ba