Article_Top_970x250

(VIDEO) Grude dobile atraktivan avanturistički park

peć-mlini

(VIDEO) Grude dobile atraktivan avanturistički park

ožu 08, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: grude-online.info

Općina Grude posljednjih godina puno ulaže u promociju prirodnih ljepota i bogate povijesne baštine, koje će kao zajedničku cjelinu prezentirati u turističke svrhe. Zahvaljujući projektima Europske unije i vlastitim ulaganjima, Općina Grude je ušla u mrežu europskih odredišta avanturističkog turizma.

Lokacija Peć-Mlini u Općini Grude, zahvaljujući participiranju u projektu prekogranične suradnje, postala je avanturistički park u kojemu se turistima nudi obilazak nekoliko uvezanih lokacija. Jedna od njih je Ravlića špilja, inače jedna od najstarijih špilja u ovom dijelu Europe, gdje su prije 7 tisuća godina dokazani tragovi života, donosi BHRT.

“Uredili smo špilju koja je iza nas, Ravlića špilju, omogućili pristup svim osobama, osvijetlili je. Na samom ulazu u nju postavili smo prvi od tri avanturistička poligona, to je sportsko penjalište. Iza nas je via ferata, odnosno penjanje po željeznim stubama. Zip line je možda i najatraktivniji dio cijelog kompleksa”, rekao je Ante Bušić, pomoćnik načelnika za razvoj Općine Grude.

Uz to, uređena je i šetnica izvora rijeke Tihaljine, gdje znanstvenici pokušavaju dokazati postojanje čovječje ribice. U planu je i obnova starih mlinica. Ukupna vrijednost projekta bila je oko 2 milijuna eura, a najveći dio sredstava osiguran je preko IPA fonda prekogranične suradnje Hrvatska, BiH, Crna Gora.

“Startni proračun je bio negdje oko 650 tisuća maraka. Mi smo oko ukupno 1.100.000 potrošili, iz različitih izvora. Sredstva EU su u tom startnom proračunu bila 85%, nakon toga potrebe su pokazale da moramo investirati dodatno. Nije nam žao ni jednog centa, ni jednog feninga potrošenog na taj projekt, jer on je uistinu popravio kvalitetu življenja ovdje, a to je naša zadaća”, kazao je Ljubo Grizelj, načelnik Općine Grude.

U Planu je, kaže načelnik, i gradnja multimedijalnog centra, što bi s povezivanjem s muzejom u Gorici, koji čuva vrijedne arheološke nalaze, zaokružilo turističku ponudu. Avanturistički park službeno će biti otvoren 1. travnja, no Ravlića špilja je i preko zime primala posjetitelje. U tri mjeseca bilježe tri i pol tisuće posjeta.

“Tu mogu vidjeti stalaktite, dosta kamenica. Ispričamo im priče o vilama, hajducima koji su se tu skrivali. Puno je tu povijesti, tradicije, legendi, ima puno toga za vidjeti, tako da svi na neki način ostanu fascinirani” objasnila je Miljenka Majić, vodičkinja avanturističkog parka Peć-Mlini, Grude.

Europski fondovi, uz značajan dio vlastitih ulaganja, Općinu Grude su svrstali u svjetske turističke trendove i omogućili da predstavi svijetu svoju iznimnu prirodnu i povijesnu baštinu. Uz zaštitu, cilj ovakvih projekta je i održivost turističke ponude u jadranskom zaleđu. Turistički radnici kažu da su, sudeći prema najavljenim grupama avanturista za prve dane proljeća, ciljevi u Grudama ispunjeni.

Dnevnik.ba