Article_Top_970x250

(VIDEO) Kardinal Puljić: "Doživio sam najogorčeniju harangu"

intervju za Radio Mariju i Katolički tjednik

(VIDEO) Kardinal Puljić: "Doživio sam najogorčeniju harangu"

svibnja 20, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot: YouTube

Misa za Bleiburg, koja je održana u subotu u glavnom gradu BiH, jedna je od najogorčenijih harangi koja se dogodila protiv mene i katoličke crkve u Sarajevu, rekao vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u intervjuu za Radio Mariju i Katolički tjednik.

- Sarajevo nije bilo izbor, nego nužna potreba, jer nisam mogao izići iz BiH. Mogu se razni motivi izvući iz te harange, sigurno jedna od tih je i predizborna kampanja ili da se skrene pažnja s drugih događanja u BiH, a taj cilj je da ono što se nije ostvarilo u ratu, da se sada ostvari, da se nije istjeralo katolike, oni su ostali, možda je to sad jedna tendencija. Ne bih rekao da to svi misle, a neki sigurno misle - rekao je kardinal Puljić. 

Komentirajući Rezoluciju o poštivanju žrtava ustaškog režima, koja je danas usvojena u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kojom se zabranjuju komemoracije žrtvama Bleiburga, kardinal je rekao kako politika ima svoja razmišljanja, a crkva svoja. 

- Crkva ne moli za ustaše, crkva ne moli za zločince, moli za ljude koji su žrtva, za njihove duše. Mi time što molimo za pokojne, ne stavljamo se u njihovu osudu, nego jednostavno molimo, to je naša kršćanska družnost. Nisam upoznat s tom Rezolucijom, ali mislim da je nisu napravili iz ljubavi prema BiH. I ja sam protiv ideologije ustaštva i također komunizma, i nacizma, to je razumljivo. Ali ne može nešto biti važnije od molitve kršćanske za dušu - rekao je kardinal.

Cijeli intervju pogledajte u videu:

Dnevnik.ba