Article_Top_970x250

(VIDEO) Mostarska liječnica: Mobiteli i novci se najveći izvori virusa i bakterija

epidemiologinja Federalnog zavoda za javno zdravstvo

(VIDEO) Mostarska liječnica: Mobiteli i novci se najveći izvori virusa i bakterija

ožu 14, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Milijuni virusa se nalaze svugdje oko nas i u našem organizmu. Većina njih nije opasna. Problem nastaje kad on mutira i postane agresivan, poručila je epidemiologinja Federalnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrea Jurić u razgovoru za RTV Herceg Bosne.

„Virusi se nalaze svuda oko nas i oni su intertni organizmi dok ne uđu i živu stanicu. Kada oni uđu u živu stanicu i onda pokrenuti sve stanične programe da živa stanica domaćin služi za razvoj i razmnožavanje, povećavanja broja virusa. Kada se nakupi u određenoj veličini tada izlazi iz stanice i traži novog domaćina, odnosno širi se dalje. Većina virusa za ljude nije opasna, milijuni virusa su svakodnevno oko nas u našem organizmu. Međutim problem nastaje kada virus mutira, poprimi neke značajke koje do tada nije imao i onda postaje agresivniji. Počinje agresivnije napadati domaćina i izazive simptome, kao što imate sa koronavirusom koji je dosada bio kod životinja i dogodila se mutacija i promjena u virusu, te je on postao zarazan za ljude i počeo se dalje širiti s čovjeka na čovjeka što je dovelo do epidemije i ovoga što se događa danas“, naglasila se epidemiologinja Jurić.

Mobitele svakodnevno koristimo u privatnom i poslovnom životu i oni su izvor virusa.

„Pored mobitela i novci su nešto što se vrlo često dira iza čega se ruke ne peru, ne dezinficiraju i poznato je da brojne zarazne bolesti u svijetu prate puteve novca. Rađeni su brisovi mobitela, fiksnih telefona koji često zadrže veći broj virusa ili bakterija nego toaleti itd“, istaknula je Jurić, prenosi Hercegovina.info.

Dnevnik.ba