Article_Top_970x250

(VIDEO) Pukle dvije brane, Michiganu prijete povijesne poplave

puknuća brana u Edenvilleu i Sanfordu

(VIDEO) Pukle dvije brane, Michiganu prijete povijesne poplave

svibnja 20, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot: YouTube

Desetak tisuća ljudi moralo se evakuirati s područja u središtu Michigana nakon puknuća dviju brana u srijedu što je izazvalo strah od povijesnih poplava, objavile su vlasti te države.

Jake kiše posljednjih dana izazvale su puknuća brana u Edenvilleu i Sanfordu i nagli porast vodostaja rijeke Tittabawassee koja prolazi gradom Midlandom s 41.000 stanovnika pa je oko 10.000 osoba koje žive uz rijeku pozvano otići u prihvatne centre.

Guvernerka Michigana Gretchen Whitmer je rekla da "predviđaju povijesne vodostaje" i najavila je proglašenje izvanrednog stanja u regiji. Na konferenciji za novinare je naglasila da bi se središte Midlanda moglo u srijedu naći pod tri metra vode.

Michigan je jedna od epidemijom korona virusa najzahvaćenijih država. Guvernerka je tražila od evakuiranih da nose zaštitne maske i poštuju razmak kako bi se izbjegle zaraze u prihvatnim centrima.

Meteorološke službe (NWS) su izdale upozorenje na poplave i ocijenile da je situacija krajnje opasna.

Kemijska tvrtka Dow, kojoj je sjedište u Midlandu, najavila je pokretanje mjera protiv poplava i zatvaranje nekih pogona.

Predsjednik Donald Trump je na Twitteru napisao da Bijela kuća pomno prati poplave u Michiganu i pozvao stanovnike da slušaju upute vlasti.

Dnevnik.ba