Article_Top_970x250

(VIDEO) Veliko nevrijeme u Hrvatskoj: Poplavljena i Dioklecijanova palača...

obilna kiša

(VIDEO) Veliko nevrijeme u Hrvatskoj: Poplavljena i Dioklecijanova palača...

stu 13, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot: Youtube

Istarski vatrogasci imali su više od 40 intervencija radi ispumpavanja vode ili uklanjanja stabala i granja s cesta u noći s utorka na srijedu kada je pala nova obilna kiša te su porasli vodostaji rijeka, potvrdili su lokalni vatrogasci.

"Vatrogasci su najviše intervencija radi ispumpavanja vode imali u Puli, i to u dvanaest navrata, zatim u Rovinju u deset slučajeva, Umagu, Poreču i Pazinu, no situacija je pod nadzorom", izvijestio je Klaudio Karlović, zapovjednik pulske javne vatrogasne jedinice.

Zbog obilne vode na kolniku od jutros je zatvorena dionica istarskog ipsilona Pula – Kanfanar u oba smjera, zatim cesta Umag – Buje kod mjesta Juricani te cesta Antenak – Tarska vala.

Obilna kiša pala je na potezu od Kanfanara do Vižinade, a prema mjerenjima meteoroloških stanica u Istri do sedam sati u srijedu ujutro, postaja u Kanfanaru zabilježila je 81 mm, a ona u Mekišima kod Vižinade 70 mm, piše Dnevnik.hr.

Najmanje kiše palo je na istoku Istre i oko Učke, između 3 i 6 mm, dok su stanice u Puli izmjerile između 17 i 19 mm. U Vodnjanu je izmjereno 37 mm, a u Marčani 27 mm.Foto: PIXSELL

Foto: Pixsell

Porastao je i vodostaj istarskih rijeka. U jedan sat iza ponoći Raša je kod Potpićna dosegla 348 cm, ali vodostaj je u padu i u sedam sati iznosi 298 cm. Vodostaj Mirne na Ponte Portonu raste, jutros iznosi 348 cm, nakon jučerašnjih 24 cm, no za sada izlijevanje iz korita ne prijeti.

Prema prognozama, kiša će u Istri postupno slabjeti, a do poslijepodneva na većem dijelu područja i prestati.

Iz Muzeja grada Splita su javili da su poplavljeni Podrumi Dioklecijanove palače iz kojih vatrogasci ispumpavaju vodu, zbog čega su Podrumi danas zatvoreni za posjetitelje.

"Od noćas su potopljeni Podrumi Dioklecijanove palače. Osim obilne kiše, podignuo se i nivo mora, pa u Podrumima već postavljene pumpe nisu bile dovoljne za borbu s vodom. Domarima Muzeja grada Splita Tonću Vatavuku i Igoru Čotiću u izbacivanju vode iz Podruma od ranog jutra pomažu i vatrogasci, ali jaka kiša i dalje pada. Kiša će, kažu meteorolozi, posustati tek poslije 16 sati, Podrumi su danas zatvoreni za posjetitelje", javili su iz Muzeja za Hinu.

Zbog obilne kiše poplavila je i riječka tržnica, a more se u srijedu ujutro još nije povuklo. Slično je i u Šibeniku gdje je more preplavilo rivu i terase kafića te je došlo i do nekoliko porodičnih kuća.

Dnevnik.ba