Article_Top_970x250

Vlada FBiH odbila ponudu izraelsko-kineskih investitora, jedina preostala opcija za Aluminij su Arapi

bez dogovora

Vlada FBiH odbila ponudu izraelsko-kineskih investitora, jedina preostala opcija za Aluminij su Arapi

lis 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Vlada Federacije BiH odbila je kinesku ponudu za preuzimanje Aluminija, a jedina nada radnicima bivšeg giganta ostaje investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, piše Klix.ba.

Kineska korporacija CMEC, koju je predstavljala izraleska agencija, nudila je preuzimaje kompanije, ali i tražila garancije oko cijena električne energije što je predstavljalo nepremostivu prepreku.

U ponudi koja je jučer prezentirana predstavnicima Vlade Federacije BiH, najznaćajiniji zahtjev bila je cijena struje po 31 euro za narednih pet godina. Kinezi su u tom periodu planirali izgraditi termolektranu u sklupu samog Aluminija.

Kako javlja Klix.ba, Vladi je, poučenoj dosadašnjim iskustvima, svako uvjetovanje po pitanju cijana električne energije neprihvatljivo. Ponuda je odbijena, a članovi kinesko-izraelske delegacije već su napustili BiH. Klix.ba piše da je u odbijanju kineske ponude vrh Vlade bio jedinstven, a posebno je izražen bio negativan stav ministrice Jelke Milićević.

Kao pričuvna i jedina opcija ostaje ponuda WAQT TRADE LCC iz Dubaija. Arapi ne traže garancije za cijenu struje već nude kupovinu blokova 3 i 4 Termoelektrane Tuzla, koje bi kasnije reparirali i koristili za proizvodnju električne energije potrebne za poslovanje Aluminija.

Dnevnik.ba