Article_Top_970x250

Vlada FBiH ograničila marže trgovicima nafte: Umjesto 0,50 KM, zarada može biti 0,25 po litri goriva

maksimalna dopuštena marža

Vlada FBiH ograničila marže trgovicima nafte: Umjesto 0,50 KM, zarada može biti 0,25 po litri goriva

tra 09, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je da je Vlada danas donijela odluku kojom je propisala maksimalne dopuštene marže u trgovini naftnim derivatima, a što u konačnici znači smanjenje cijena nafte u FBiH.

U zadnje vrijeme dogodio se radikalan pad cijena nafte na svjetskom tržištu, a cijene su na brojnim srpkama u FBiH ostale iste, jer su pojedini trgovci ignorirali svjetsko tržište. Dio benzinskih crpki prijavljivao je čak veoma visoke cijene i izuzetno visoku maržu koja je dostizala i 0,50 KM po litru.

-Zato smo danas na sjednici Vlade propisali da je maksimalna marža za maloprodaju 0,25 KM po litri. Time je naređeno smanjenje cijena nafte, odnosno njihovo usklađivanje sa stanjem na svjetskom tržištu. Istovremeno, imajući u vidu da pojedine naftne tvrtke kontroliraju u velikoj mjeri i maloprodaju i veleprodaju, propisali smo i maksimalnu maržu za veleprodaju u iznosu 0,06 KM. To će spriječiti da prodavci preko veleprodaje nadoknade ono što «izgube» na maloprodaji - kazao je Novalić.

U slučaju da se na neki drugi način izbjegne učinak neposredne kontrole, Vlada je zadužila Federalno ministarstvo trgovine da pripremi zakonom predviđeni model određivanja najviše razine maloprodajnih cijena, o kome ćemo promptno odlučivati na Vladi.

-Ovo nije nikakav intervencionizam, već sprečavanje monopola i nelojalne konkurencije. Ne mogu se prodavci nafte pozivati na svjetsko tržište samo kada povećavaju cijene, a ignorirati svjetsko tržište kad tamo padaju cijene. Ako poštujemo tržište, onda ga treba poštovati dosljedno. Obećali smo da nitko ne smije profitirati na ovoj krizi i time se i vodimo. Za provođenje nadzora odluka o smanjenju cijena nafte zadužili smo Federalnu, županijsku, gradske i općinske inspekcije - poručio je Novalić, prenosi Pogled.

Dnevnik.ba