Article_Top_970x250

Vlada KS razumije radnike u zdravstvu, ali ne može ispuniti zahtjeve

spremaju se štrajkovi

Vlada KS razumije radnike u zdravstvu, ali ne može ispuniti zahtjeve

kol 29, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Vlada Kantona Sarajevo razumije poziciju Sindikata radnika u zdravstvu koji se bori za bolja prava i za ponedjeljak, 2. rujna, su u skladu sa zakonom najavili štrajk, ali mora razmišljati podjednako o svim segmentima kako zdravstvenog sistema tako i svim drugim segmentima.

Stav je to članova Vlade KS - ministara zdravstva, pravde i uprave, financija te rada i socijalne politike s konferencije za novinare, održane u Domu zdravlja Vrazova.

Ministar financija u Vladi KS Amel Kovačević pojašnjava da 'Sindikat radnika u zdravstvu želi u brutu da se dodatna sredstva, neophodna za isplatu njihovih primanja, povećaju za 31 milijun KM na godišnjem nivou.'  

- To je u suštini kamen spoticanja, nažalost. Razumijemo njihove zahtjeve, borbu i interes za njihovo članstvo. Nažalost, nismo u prilici da u budžetu za 2020. godinu osiguramo ta dodatna sredstva od 31 milijun KM. Nažalost, u procesu mirenja nije se moglo uspostaviti kompromisno rješenje - kazao je.    

Resorna kantonalna ministrica Amela Sofić istaknula je opredjeljenje Vlade KS da se pokuša proširiti i unaprijediti kvaliteta zdravstvenih usluga koje se pružaju stanovništvu.

- Novac koji oni sad traže usmjerili smo u poboljšanje zdravstvene zaštite, programe liječenja teško oboljele djece, osoba s invaliditetom, u inozemstvu. Ove godine zapošljavamo 336 novih radnika i 130 za narednu godinu. Ti zdravstveni radnici treba da rasterete postojeće zdravstvene radnike, da budu dostupniji pacijentima, te da time smanjimo liste čekanje i povećamo standard zdravstvenih radnika - kazala je.

Ministrica pravde u Vladi KS Lejla Brčić naglašava kako je "iskazana spremnost spram sindikata da u ožujku 2020. otvorimo nove pregovore, nakon što budemo imali određene pokazatelje potrošnje za nove programe, koje dosad nismo imali'.

- Uveli smo nove programe, sva povećanja su usmjerena prema pacijentima. Želimo vidjeti kakav će biti tok trošenja tog novca, da bi u ožujku 2020. znali s koliko (eventualno) viška novca u zdravstvu raspolažemo. Tada možemo otvoriti pregovore sa zaposlenicima - kazala je.  

Vršitelj dužnosti generalnog direktora Doma zdravlja KS Mehmed Kulić naglasio je kako stanovništvo nema razloga za brigu te da će i, tijekom štrajka radnika u zdravstvu, biti adekvatno pružane zdravstvstvene usluge.     

Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo najavio je za kasnije danas konferenciju za medije. Za teme naveo je kolektivno pregovaranje i Granski kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo te organiziranje i održavanje generalnog štrajka.  

Dnevnik.ba