Article_Top_970x250

Vladajući nacionalisti u Poljskoj potpisali novi koalicijski sporazum

s dva manja partnera

Vladajući nacionalisti u Poljskoj potpisali novi koalicijski sporazum

ruj 26, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA

Poljska vladajuća nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) potpisala je u subotu novi koalicijski sporazum s dva manja partnera, završivši tjedne sukobe unutar trostranačke koalicije.

Čelnici stranke Pravo i pravda (PiS) i manjih konzervativnih stranaka Ujedinjena Poljska i Sporazum potpisale su sporazum u uredima Prava i pravde u Varšavi u subotu, no nije otkriveno više detalja o tome kako će koalicija u praksi funkcionirati. 

"Potpuno sam siguran da će ove godine biti dobre za Poljsku. Ovaj sporazum to jamči", rekao je šef PiS-a i de facto poljski čelnik Jaroslaw Kaczynski, na konferenciji za medije kojoj su također prisustvovali čelnici dvaju manjih koalicijskih partnera i premijer Mateusz Morawiecki. 

Poslije kratkih izjava čelnici su potpisali sporazum i otišli. 

Tri stranke već tvore vladu, no koaliciju razdiru unutarnje borbe po pitanju LGBT problematike, prava životinja i odnosa s Europskom unijom. Čelnici PiS-a prijetili su manjinskoj vladi i prijevremenim izborima. 

Koalicija koju predvodi PiS pobijedila je u seriji izbora od 2015. godine, no stranka se nalazi pod velikim pritiskom zbog ekonomskih poteškoća dodatno pogoršanih koronavirusom.

Subotnji sporazum najvjerojatnije će osigurati da koalicija zadrži većinu u donjem domu parlamenta, što će joj omogućiti veću kontrolu nad medijima i nastavak reformi pravosuđa, na što oporba gleda kao na potkopavanje nezavisnosti sudova. 

Ranije ovaj tjedan lokalni mediji izvijestili su da sporazum znači da će Kaczynski postati zamjenik premijera zadužen za ministarstvo pravosuđa, unutarnjih poslova i obrane. 

Ako se to ispostavi točnim, imenovanje Kacynskog bit će viđeno kao pokušaj kontrole ministra pravosuđa Zbigniewa Ziobroa, koji predvodi Ujedinjenu Poljsku i želi da Varšava zauzme borbeniji stav glede problematika poput ženskih i homoseksualnih prava i reforme pravosuđa.

Ziobro traži povlačenje Poljske iz Istanbulske konvencije koju je nazvao "feminističkom izmišljotinom za opravdavanje gej ideologije" i protivi se istospolnim brakovima.

Dnevnik.ba

Tagovi: